Hon var nära mista barn efter läkarmiss

NYHETER

Fick besked att fostret hade dött

Foto: emil MALMBORG/BILDBYRÅN
”Om jag inte hade protesterat så kanske de hade tagit bort barnet”, konstaterar Annsofie Borgström. Läkaren i Lund sa till henne att fostret var dött. Vid andra ultraljudet upptäckte en annan läkare att det levde.

Läkaren sa att barnet var dött och ville boka en tid för skrapning. Men Annsofie Borgström, 24, kände att hennes barn levde och krävde ett nytt ultraljud.

– Då såg de hjärtslagen, säger hon.

I förra veckan åkte Annsofie Borgström in till akutmottagningen på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Lund. Efter att Annsofie gått igenom två missfall var hon nu i tionde veckan av sin graviditet. På kliniken gjordes ett ultraljud och den ansvarige läkaren kunde inte se några hjärtljud.

– Han sa att barnet inte levde utan hade varit dött i nio dagar. Jag frågade honom flera gånger om han var säker och det sa han att han var, säger Annsofie Borgström.

Kände att barnet levde

Men Annsofie berättar att hon kände på sig att barnet levde och krävde ytterligare ett ultraljud med en annan läkare.

Under det andra ultraljudet konstaterade en annan läkare att barnets hjärta slog som det skulle och att allting var normalt.

– Om jag inte hade protesterat så kanske de hade tagit bort barnet. Kanske försökte mitt barn ropa till mig från magen för jag visste att det levde, säger hon.

Anmält händelsen

Annsofie Borgström har nu anmält händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Den ansvarige läkaren på kvinnokliniken säger till Punkt SE att han inte vill kommentera det enskilda fallet, men att klinikens rutiner är att om det finns en osäkerhet så begärs alltid ytterligare en åsikt från en annan läkare.

Men är det inte oerhört viktigt att man är helt säker innan man ger en gravid kvinna besked om att hennes barn är dött?

– Jo, det är det och det är naturligtvis olyckligt när någon får ett preliminärt besked som inte visar sig stämma. Men är vi tveksamma begär vi en ”second opinion”, säger läkaren.

FAKTA/Hit kan du vända dig

Kajsa Sigvardsson (.se)