”Jag är soldat, inte bödel”

NYHETER

Avhoppad officer i Burma talar ut. Hoppas få asyl i Sverige eller Norge

Foto: VÄGRADE DÖDA MUNKAR. Majoren Win, 43, har deserterat från Burmas armé. Han flydde tillsammans med sin son och anlände till Bankok på tisdagen. Nu är han spårlöst försvunnen.

MAE SOT. Den burmesiske majoren Win säger sig ha flytt med sin son genom djungeln till Thailand för att han inte ville döda munkar. I en exklusiv TT-intervju berättar han om vem som gav ordern om dödandet.

Nu hoppas han på asyl i Norge eller Sverige och på onsdagen kontaktade han Norges ambassad i Bangkok, troligtvis för att diskutera asylfrågan.

En av karengerillans befälhavare hämtar TT:s utsände vid ett hotell i en thailändsk gränsstad – med Landrover kör vi på slingriga vägar till ett slitet tegelhus beläget någon kilometer från Burma.

Det är ett safehouse, ett gömställe, förklarar gerillaledaren. Här befinner sig Win, major från det fruktade elitförbandet 99:e divisionen, såvitt känt den förste desertör att nå Thailand sedan protesterna inleddes.

Win vill inte vill skylta med hela sitt namn för att skydda sina anhöriga. Han säger sig ha deserterat för att slippa vara med om att slå ned den munkledda proteströrelsen.

Det här är hans berättelse.

– Du förstår, säger majoren på knagglig engelska, när vår division fick order om att skjuta på munkarna bestämde jag mig för att fly.

– Jag är en god soldat och har ingenting emot att strida på slagfältet – armén är mitt liv. Men jag är också en god buddhist, inte en bödel! Djupt i mitt hjärta stöder jag munkarnas protester.

Veteran

Win, etnisk burman, har en lång karriär i armén bakom sig, uppger han. Sedan Win tog värvning 1982 har han deltagit i militära kampanjer mot flera etniska gerillor och opiumkungen Khun Sa, och vidareutbildat sig på officershögskolan Mhaw Pi.

Karengerillans befälhavare bedömer att mannen är den han utger sig för att vara – då de biografiska uppgifter han lämnat ger ett korrekt intryck, liksom hans id-handlingar.

Han ger ett lugnt och bestämt, om än slitet, intryck. Flera gånger upprepar han att han som en god buddhist inte vill döda munkar.

– Men våra generaler struntar i buddhismen. De vill ha stabilitet till varje pris.

”Skjut för att döda”

Fram tills alldeles nyligen var Win posterad i Rangoon, där han ska ha varit andreman i befälsordningen i en division med 300 soldater förlagda till nordöstra stadsdelen Mingala Taung Nyunt.

– När protesterna plötsligt började växa höll militärledningen ett flera dagar långt krismöte i (den nya huvudstaden) Naypyidaw. Jag är bara major och deltog inte i överläggningarna, men jag skickades dit i ett ärende och fick jag veta att upproret skulle krossas – med dödligt våld. Tillbaka i Rangoon förberedde jag i hemlighet min flykt.

Hur och av vem utfärdades ordern att slå ned protesterna?

– Ordern sändes från huvudstaden till alla lokala arméenheter med ett kodat radiomeddelande. Den lydde: Slå ned protesterna till varje pris. Först ska ni befalla dem att skingra sig. Vägrar de ska ni slå och gripa dem. Om inte det räcker – skjut för att döda.

Offer ”städas bort”

Enligt major Win kom ordern från Maung Aye, nummer två i juntans hierarki. Han har dock inga dokument som styrker det påståendet.

– Jag tror att flera hundra munkar har dödats, kanske tusentals andra. Förmodligen städas spåren bort. Jag har personligen aldrig deltagit i att skövla byar eller döda civila i militäroperationer i djungeln, men jag har hört rykten om hur det går till: kropparna forslas iväg på lastbilar och dumpas i en soptipp. Sen bränner man dem noggrant.

Den avhoppade officeren säger också till TT att han inte heller varit med om att slå ned tidigare protester mot militärstyret, utan enbart slagits mot väpnade grupper.

Dålig stridsmoral

Hur är stridsmoralen bland fotsoldaterna och de lägre officerarna?

– Dålig, särskilt bland meniga, eftersom lönerna är så låga. En menig tjänar motsvarande 600 thailändska baht (123 kronor) i månaden. Själv hade jag en officerslön på 2500 baht och det räcker inte för att försörja en familj. Men den som är med i armén får åtminstone mat. Bara en handfull av de högsta generalerna blir rika.

– Missnöjet är utbrett, särskilt med ordern att slå till mot munkarna, men den som vägrar lyda blir slagen, fängslad, eller kanske till och med dödad. I ett skarpt läge blir ordervägrare skjutna på fläcken.

Över minfält

Win säger sig ha gått under jorden ungefär samtidigt som militären slog till mot kloster och pagoder – tillsammans med sin 17-årige son färdades han först i bil, och sen till fots genom djungeln.

Vägledd av karenfolkets gerillarörelse KNU:s anvisningar tog han sig över minfälten längs frontlinjen i Karenstaten. Där togs han emot av KNU-soldater, förhördes i ett par dagar, och smugglades sen vidare över gränsen 1 oktober.

Thailändska myndigheter uppges känna till att desertören befinner sig i landet och ska inte utlämna honom till Burma. Däremot vill de inte att han ska stanna en längre tid.

Majoren och hans son är inom kort på väg till Bangkok för att höras av underrättelsetjänsten, innan de möjligen kommer att erbjudas asyl utomlands.

Asyl i Sverige?

– Jag har riskerat livet för att slippa skjuta munkarna. Jag har lämnat allt – mitt land, mitt yrke, min hustru och två barn – nu hoppas jag att jag och min son kan få asyl i Norge eller kanske Sverige, säger Win som aldrig tidigare befunnit utomlands.

– Jag vill skapa ett nytt liv – framför allt vill jag att min son ska få studera, säger Win.

– Alla mina jämnåriga vänner planerade att ge sig ut på gatorna för att delta i demonstrationerna. Det ville jag också och min pappa var väldigt rädd att jag skulle bli skjuten, säger sonen.

Officeren Win:

– Min hustru sade: det är ett bra beslut. Du har min välsignelse att ge dig av vart du vill. Men hon var så ledsen. Kanske kommer vi aldrig ses igen?

Ett möte med majoren hålls på ambassaden på torsdagen, meddelar norska UD. Har har dock enligt norska UD inte klart uttryckt vad han vill, bara att han vill ”lägga fram sin sak” under mötet med ambassadpersonalen.

Jesper Huor/TT