Julbocken i Gävle hett spelobjekt – i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikansk vadslagningssajt ger 1,6 gånger pengarna på eldsvåda före jul

En av många brasor 2005 brann Gävles julbock. Enligt vittnen sågs ”pepparkaksgubben” och ”jultomten” springa från platsen.
Foto: ANDREAS BARDELL
En av många brasor 2005 brann Gävles julbock. Enligt vittnen sågs ”pepparkaksgubben” och ”jultomten” springa från platsen.

Första Gävlebocken eldades upp dagen före julafton.

Sedan dess har bockar eldats upp vart och vartannat år.

Nu kan man slå vad på amerikanska spelsajter om hur länge bocken kommer få stå kvar.

Varje år reser man inför 1:a advent en ny bock på Slottstorget i Gävle, men till mångas förtret förstörs julbocken lika snabbt som den kommit på plats.

Det har vadslagningssajten pinnaclesports.com uppmärksammat och nu kan man slå vad på deras hemsida om bocken kommer få stå kvar till på juldagen. Det är dock inte första gången som ett företag anordnar vadslagning om julbocken. Redan 1988 fanns julbocken på engelska oddslistor.

I år är dock bocken specialimpregnerad, vilket kommer göra den extra motståndskraftig mot eld. Såväl halmen som trästommen är behandlad, så enligt bockbyggarna ska den i år stå pall för bockbrännarna. Företaget Fiberprotector som står bakom årets impregnering, ska inte ens napalm kunna få eld på bocken.

Oddsen? Det amerikanska bolaget ger 1,66 gånger pengarna på att bocken går upp i rök – och 2,4 gånger pengarna på att den överlever julen.

Läs mer:

Om bocken:

Extern länk:

Susanna Vidlund

Publicerad: