Nyheter

De la giftet i tekoppen

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

”Vi har hittat mycket höga halter av radioaktivitet”

LONDON. En kopp te spetsat med det radioaktiva ämnet polonium.

Så förgiftades den ryske exagenten Alexander Litvinenko.

– Vi har hittat en kopp med mycket höga halter radioaktivitet, säger en poliskälla till Daily Mirror.

Rester av polonium har hittats på servisen och i en diskmaskin på Millennium Hotel i centrala London.

Diskmaskinen och det övriga porslinet tros ha blivit smittade av en tekopp där mycket höga halter av det radioaktiva ämnet polonium uppmätts, skriver Daily Telegraph.

Fyndet innebär att utredarna nu är nästan säkra på att Alexander Litvinenko förgiftades under sitt besök på Millennium Hotel – den plats där de högsta halterna polonium uppmätts.

Utredarna tror att någon hällt i giftet i Litvinenko kopp när denne riktat uppmärksamheten åt ett annat håll, exempelvis för att ta ett telefonsamtal.

Alexander Litvinenko träffade tre ryska affärskontakter i hotellets bar den 1 november. Av de tre ryssarna vårdas nu två, Andrej Lugovoj och Dimitrij Kovtun, på sjukhus i Moskva för symptom som liknar de Litvinenko led av.

Trion är högintressant i utredningen, men hittills står Scotland Yard fast vid att männen är vittnen och inte misstänkta. Dimitrij Kovtun förhördes i onsdags medan utredarna av oklara orsaker ännu inte fått träffa Andrej Lugovoj.

Liknande symptom

Spår av polonium har hittats på flera platser som ryssarna besökt. I går undersökte tysk polis en lägenhet i Hamburg som Kovtun besökt.

Samtidigt fortsätter de diplomatiska förvecklingarna mellan Storbritannien och Ryssland.

Den brittiske ambassadören har lämnat in en protest mot att han dagligen trakasseras av representanter för en Putintrogen ungdomsorganisation.

Det ryska riksåklagarämbetet har dessutom öppnat en egen utredning av gifthärvan. Britterna fruktar att utredningen bara är en ursäkt för att kunna skicka ryska utredare till London för att förhöra ryssar som lever i exil.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: