Surströmmingspremiär på klassisk mark

Foto: Surströmming - en omtvistad svensk klassiker.
NYHETER

För den 37:e gången i rad dukar Tennstopet upp till surströmmingspremiär i dag. Tacka den legendariske skådespelaren Stig Järrel för det.

Foto: Gunnar Ekdahl har tilldelades SurströmmingAkademins första guldnål för sin årliga surströmmingspremiär.

Stig Järrel som under sin långa skådespelarkarriär hann med att spela i en mängd svenska filmer är kanske mest ihågkommen för sin roll som den skräckinjagande latinläraren Caligula i ”Hets”, regisserad av Alf Sjöberg och med manus av Ingmar Bergman.

- En dag ringde han upp och frågade om vi serverade surströmming. Jag som tyckte att det var spännande att prata med en riktig kändis svarade ”ja” utan att ha täckning för det, berättar Gunnar Ekdahl, som började på Tennstopet 1971 och tog över som ägare 1976.

- De blev inte så glada i köket när jag berättade vad jag lovat Stig Järrel, men vi löste det med att han fick sitta på mitt arbetsrum och äta surströmming för sig själv för att inte störa de andra gästerna med lukten!

Det visade sig senare att Tennstopet på sin tidigare adress i Klara haft ett separat rum för surströmming. Där kunde gästerna sitta och äta den starkt doftande rätten utan att störa de andra gästerna.

I Gunnar Ekdahls huvud hade en idé fötts, och i liten skala bjöd man in till surströmmingspremiär. Från det första årets tappra lilla skara har man i dag mellan fem och sex hundra gäster fördelade på tre sittningar under kvällen. Sittningen klockan sju är fullbokad.

- Det är många stammisar som återkommer år efter år, det är väldigt roligt. Och lukten bidrar faktiskt till en väldigt tät och trevlig atmosfär. Dessutom har vi fem trubadurer som går omkring bland borden och håller stämningen på topp.

En nyhet för i år är att det vanliga utbudet av dryck till surströmmingen – öl och nubbe – nu är kompletterat med ett mousserande rosévin.

- Vi har förstås en massa olika sorters surtströmming och även annan sill, berättar Gunnar Ekdahl som provsmakade sin första burk i helgen.

- Vi har även tre sorters lök, Västerbottenost, fårost och mesost, gräddfil och hårt och mjukt tunnbröd. Och mandelpotatis förstås.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

Läs mer

»