Nyheter

Stjärnförfattarnas okända miljoner

NYHETER

De gör skatteklipp – pengarna placeras i egna bolag

Stjärnförfattarna gömmer sina miljoner i bolagen.

För att slippa skatt.

– Naturligtvis. Men det är min fru som sköter siffrorna. Jag sköter bokstäverna, säger deckarförfattaren Håkan Nesser.

Aftonbladet har granskat de 30 rikaste författarna.

Bokbranschen gasar.

Förlagens försäljning ökade med sex procent förra året. Den svenska bokmarknaden omsätter nu sju miljarder kronor.

När deckardrottningen Liza Marklunds nya bok släpps i veckan är den redan förhandsbeställd i 100 000 exemplar. Pengarna hamnar då i hennes bolag Mediahuset Altersbruk AB.

– Fördelen med att ha pengarna i bolag är att du kan göra aktieutdelningar, säger Thomas Lindberg, expert på fåmansföretag på Skatteverket.

Om det är ett fåmansbolag, som författarbolag i regel är, betalar författarna oftast bara 20 procent skatt på aktieutdelningarna. Hade de i stället fått pengarna som vanlig lön hade skattesatsen kunnat bli uppåt 60 procent.

14 miljoner kronor

Liza Marklund gjorde nyligen en aktieutdelning på 14 miljoner kronor. Men den som ringer Skatteverket och frågar efter Liza Marklunds beskattade förmögenhet blir förvånad – det finns ingen.

Allt finns i bolagen.

Aftonbladets kartläggning visar att hon totalt har nästan 90 miljoner kronor i sina bolag. Även PO Enquist, Leif GW Persson och Mikael Niemi saknar privat förmögenhet – miljonerna finns i deras bolag.

Genom företagen gör de flesta av Sveriges stora författare skatteklipp på att köpa allt från aktier till fastigheter.

Enligt flera skatteexperter är skälet till ett sådant upplägg att man vill slippa betala skatt. Det måste man göra om man tar ut pengarna ur bolagen innan man använder dem.

Köper genom bolagen

Marklund köper alla fastigheter genom bolagen och Henning Mankell har genom bolaget Palco Media AB fastigheter värda många miljoner i Sverige och utomlands. Jonas Gardell och Mark Levengood äger aktier för över 10 miljoner kronor genom sina bolag.

– Författarskatten utan bolag är 95 procent. Och det tycker jag är för mycket. Däremot tycker jag att 75 procent är lagom och det kan man reglera med ett bolag så att det blir exakt så mycket, säger Jan Guillou.

Han tillhör en exklusiv skara. Det är ensamt på toppen och bara några få procent av Sveriges författare håvar in de stora pengarna. De fem rikaste författarna har bokförda tillgångar på 400 miljoner kronor. I verkligheten är summan ännu högre.

– Det reella värdet i mina bolag är rimligtvis dubbelt så stort. Jag har 30 år gamla böcker och filmer som fortfarande drar in en massa pengar. Dessutom har jag riskkapitalförsäkringar som inte syns, säger Leif GW Persson.

Rikast i författarvärlden

Om kollegan Henning Mankell – rikast i författarvärlden med bokförda tillgångar på 165 miljoner – säger han:

– Fick jag köpa hans bolag för 165 miljoner så skulle jag göra det tvärt. Det är som att köpa en tia för två kronor. Jag, Jan och Liza är amatörer jämfört med honom.

Jan Guillou är kritisk.

Han säger att han ogillar investeringar och satsar bara en liten del i konst. Resten sätter han in på banken.

– Leif G W Persson lyckades gå med 500 000 i förlust nyligen. Han förlorar alltid pengar på sina spekulationer.

Och Peter Englund gick med 800?000 i förlust. Spekulationer är tidskrävande, olönsamt och kan inte vara särskilt bra för den mentala hälsan heller. Håkan Nesser, som snart flyttar från New York till sin nyköpta tomt på Gotland, tror inte heller på värdepapper.

– Om jag skötte min ekonomi själv skulle jag köpa stenhus i stället för aktier.

Aftonbladet har utan framgång sökt succéförfattarna Henning Mankell, Liza Marklund och Jonas Gardell.

De 30 rikaste författarna - och deras bolag

Joachim Kerpner, Claes Petersson

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter