Mer populärt att googla sig själv

NYHETER

Fler amerikaner googlar sig själva. På bara några år har antalet som ego-googlar fördubblats.

Många kollar också upp sina vänner, kollegor och partners.

Det rapporterar Yahoo news.

Undersökningsinstitutet Pew Internet and American Life Project har kommit fram till att 47 procent av USA:s vuxna ineternetanvändare har letat efter information om sig själva genom Google eller någon annan sökmotor.

Det är mer än dubbelt så många som 2002, då 22 procent googlade sig själva. Men Mary Madden på Pew-institutet var förvånad att ökningen inte var större.

– Det finns fortfarande en stor del av internetanvändare som aldrig har gjort den enkla handlingen, säger hon till Yahoo news.

Prestigejakt

Håkan Selg, forskare vid Nationellt IT-användarcentrum, tror att ego-googlingen har ungefär samma syfte som att samla vänner på Facebook.

– Ju fler träffar, desto högre prestige, säger han till aftonbladet.se.

Han har inte gjort någon forskning om själv-googlingen eller googlandet på vänner och bekanta bland svenska internetanvändare, men tror att det är mycket vanligt även här.

– Det är ett väldigt snabbt sätt att få sig en bild av en person innan till exempel ett möte, säger han.

Information om dejtobjekt

Pew fann även att 53 procent av de vuxna internetanvändarna erkänner att de letar efter information om någon annan, kändisar exkluderade. Ofta är det för att hitta någon som man har tappat kontakten med. Men att söka upp information om vänner, släktingar, kollegor och grannar är också vanligt.

Både män och kvinnor söker efter information på webben om sig själva, men kvinnor söker oftare upp information om någon som de dejtar. I många fall handlar det om att hitta någons kontaktinformation. Men en tredjedel av de som gör sökningar på andra gör det för att hitta information i offentliga register, till exempel om konkurser och skilsmässohandlingar.

Ungdomar begränsar profiler

Pew kom också fram till att ungdomar var mer benägna än vuxna att begränsa sina egna profiler på Facebook eller My Space.

– Jag tror att de har föräldrar och lärare som säger åt dem att vara väldigt försiktiga med vad de lägger ut och vem de delar det med, säger Mary Madden.

Studien var en telefonundersökning med 1 623 svarande och genomfördes i slutet av förra året.