Protester runt om i världen mot Irakkriget

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington

Motståndare till USA-alliansens krig i Irak samlades på söndagen till nya demonstrationer mot kriget.

Efter lördagens marsch i Washington var en liknande manifestation utlyst till söndagskvällen i New York, traditionellt ett fäste för Bush-motståndare.

Några tusen demonstranter samlades i lördags vid försvarshögkvarteret Pentagon i Washington under slagordet "USA ut ur Irak nu".

Runt om i världen hölls liknande större och mindre protester inför fyraårsdagen av den USA-ledda invasionen den 20 mars. I Madrid uppgav arrangörerna att 400 000 deltog, men ögonvittnen uppskattade antalet till knappt 100 000. Den spanska nyhetsbyrån EFE skrev om "tusentals deltagare" runtom i Spanien.

I Istanbul demonstrerade 3 000, I Aten 1 000. I Stockholm var antalet demonstranter omkring 1 500 och i Tokyo lika många enligt polisen.

Förlorade sin son

Utanför Pentagon samlades några tusen demonstranter i vinterkylan för att fördöma konflikten som kostat fler än 3 200 amerikanska soldater och tiotusentals civila irakier livet.

USA:s förre justitieminister Ramsey Clark, som var försvarsadvokat för Saddam Hussein, krävde att president George W Bush ställs inför riksrätt.

Cindy Sheehan, som förlorat en son i Irak, krävde ett militärt tillbakadragande.

Maureen Dooley sade att hon demonstrerat på samma plats 1967 mot Vietnamkriget. Men resultaten var inte omedelbara.

- Det tog sju år att få stopp på kriget, sade hon.

Samtidigt höll Vietnamveteraner i svarta läderjackor en motdemonstration i närheten. De ansåg att kriget är nödvändigt för att stoppa terrorn.

I Los Angeles demonstrerade också några tusen människor. De blåste i visselpipor och bar Bush-kritiska plakat som "Värsta presidenten någonsin" och "Det är dags för regimskifte i Washington".

Orange fångkläder

i fredags greps ett 100-tal personer som samlats till en vaka på en trottoar framför Vita huset då de struntat i polisens order om att skingra sig. Av demonstranterna i Madrid var ett 30-tal klädda i orange som fångarna i Guantanamolägret. Andra bar plakat med anklagelser mot Bush och Spaniens förre premiärminister José Maria Aznar för krigsbrott.

I Köpenhamn demonstrerade några hundra utanför USA:s ambassad och i Nicosia på Cypern deltog några europeiska vänsterpolitiker i en liknande protest.

- Fyra år sedan invasionen i Irak har bara gjort det klarare, precis som i Afghanistan och Jugoslavien, att den ökända "nya världsordningen" inte betyder något annat än krig och blodsutgjutelse, sade ledaren för det kommunistiska partiet Akel, Demetris Christofias.

TT-AP

Publicerad: