Döda hittas i brändernas spår

NYHETER

Sammanlagt har nu minst nio personer dött

Foto: efter branden Nu hittas döda människor i brandens spår.

Los Angeles (TT-Reuters) Sex brända människokroppar hittades på torsdagen i spåren av de svåra bränderna i södra Kalifornien. President Bush besökte den eldhärjade delstaten och talade om ”förfärliga förluster”.

En gränspatrull hittade fyra förkolnade kroppar i bergen öster om San Diego, bara halvannan mil från den mexikanska gränsstaden Tecate. Kvarlevorna av tre män och en kvinna har inte identifierats och det kan röra sig om personer som tagit sig över mexikanska gränsen utan papper för att söka arbete i USA.

Tidigare på torsdagen hittades två ihjälbrända människor i Poway utanför San Diego. De döda verkar ha varit ett par som i måndags råddes att fly när den så kallade Witch Creek-branden närmade sig deras hem. Antingen struntade de i maningarna eller så hann de inte iväg innan lågorna slukade egendomen. De sönderbrända liken hittades enligt San Diego-polisen inne i resterna av byggnaden.

Många skadade

Nyhetsbyrån AFP räknar därmed till sammanlagt nio döda. Reuters har en vidare definition, med flera äldre som dukat under vid brandrelaterade strapatser, och anger antalet döda till tolv. Minst 60 människor har skadats.

Torsdagens mojnande vindar och svalare väder innebar fördel för brandmännen för första gången under de fem dagar som eldstormen dragit fram i södra Kalifornien. Men faran är inte över, varnade Es Berliner från delstatens brandmyndighet.

Under torsdagen besökte president GeorgeW Bush de brandhärjade områdena och träffade några av de runt halva miljonen människor som tvingats lämna sina hem för att undgå lågorna. Bush flög över San Diego tillsammans med delstatsguvernören Arnold Schwarzenegger och besökte några eldhärjade bostadsområden.

– Det är verkligen viktigt för mig att komma hit och få se situationen med egna ögon. Det råder inget tvivel om att många människor lider och det råder ingen tvekan om att det har varit förfärliga förluster, sade presidenten.

”En krigszon”

Runt 2000 bostäder har skadats eller förstörts i bränderna sedan i söndags.

– De här bränderna är bland de värsta katastroferna i Kaliforniens historia och presidenten och jag har just gjort en hjärtskärande rundtur över katastrofområdet, sade Schwarzenegger.

San Diego-området är det värst drabbade och tre bränder rasade fortfarande där, men främst i de östra, mindre tätbefolkade delarna. De flesta evakuerade har kunnat återvända hem och idrottsarenan Qualcomm som fick bli tillfällig bostad år runt 10000 personer har kunnat tömmas.

Steve Conner, 62-årig Vietnamveteran, beskrev sin reaktion när han fick se att hans och ett 30-tal andra hus lagts i ruiner i en brandhärjad förort till San Diego.

– Känslomässigt så var det obegripligt. Det är bara bortraderat. Alla träden är svarta. Det påminde mig om Vietnam, om en krigszon, sade han med darrande röst.