Han hotas till livet

Magnus Ljungkvist dödshotad och trakasserad efter avslöjandena som fällde Borelius

Bloggaren Magnus Ljungkvist var först ut med avslöjandena som fällde före detta handelsministern Maria Borelius.

Nu hotas han till livet.

– Jag känner mig utsatt och har gjort en polisanmälan, säger han.

Foto: fredrik hoofgard
Magnus Ljungkvist

Magnus Ljungkvist arbetar till vardags som socialdemokratisk pressekreterare på landstinget i Stockholm. Som privatperson och bloggare blev han först av alla med att gräva fram och publicera Maria Borelius inkomstuppgifter från 1990-talet. Deklarationerna visade att Borelius tvärtmot vad hon själv sagt tjänade mycket bra under åren som hon anlitade barnflickor svart. Hatmejlen till Ljungkvist började att strömma in redan samma natt som han lade ut sina avslöjanden.

”Oerhört kränkande”

– Vissa var inte så allvarliga, det är människor med andra politiska åsikter som tar i lite för mycket. Andra har varit oerhört kränkande och förolämpande. Folk skriver att jag ser ut som en pedofil, att de ska skicka sexleksaker till mig och sätta ut mitt hus på annons. Och ett mejl har jag polisanmält, det innehöll ett dödshot, säger han till aftonbladet.se.

Vet du vem som ligger bakom dödshotet?

– Nej. Det är en man och jag har kollat upp IP-adressen. Mer vill jag inte säga eftersom en polisutredning pågår.

Magnus Ljungkvist ambition med sitt bloggande är att bedriva vad han kallar medborgarjournalistik, egen granskande journalistik.

– Jag vill ställa frågor som jag tycker faller bort i det dagliga nyhetsflödet, och gräva djupare runt våra makthavare.

Men efter hatmejlen känns det svårare.

”Jag är helt ensam”

– Det är jobbigt. Jag känner mig utsatt, eftersom jag är helt ensam. Som journalist på en redaktion hade jag haft uppbackning, nu måste jag göra allt själv, polisanmälan till exempel.

Kommer hoten att ändra ditt sätt att blogga?

– Nej, det vore helt fel. Jag ser verkligen inte de här mejlen som en sporre, men om det är priset man måste betala för att granska makten så får det kanske vara värt det. Det vore livsfarligt att låta det fria ordet tystna på grund av de här galningarna.

Läs tidigare artiklar om Magnus Ljungkvist:

Karin Henriksson