Nobels fredspris går till skaparen av en bank

NYHETER

Muhammad Yunus och hans Grameen Bank för de allra fattigaste får priset

Foto: Kamp för rättvisa Muhammad Yunus har arbetat för att införa ekonomisk och social utveckling underifrån.

Fredspriset gick till Muhammad Yunus som genom sina microlån verkat för att avskaffa fattigdomen i världen.

Galan i samband med den högtidliga utdelningen kommer också att ske i Oslo och den leds i år av skådespelerskan Sharon Stone.

Årets pristagare har arbetat för att införa ekonomisk och social utveckling underifrån.

- Muhammad Yunus från Bangladesh har grundat Grameen Bank. Det började med att han personligen lånade ut pengar till en kvinna som gjorde bambustolar, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson.

- Hon hade annars ingen andra möjlighet att låna en liten summa utan att få betala en mycket hög ränta. Vanliga banker är inte intresserade av så små lån, de tror inte de tjänar pengar på det.

Microlån hjälper de fattigaste

Yunus upptäckte att den lilla summan kvinnan fått låna hjälpte henne att utveckla sin verksamhet på ett sätt som hon inte haft en chans till tidigare.

Han grundade så småningom Grameen Bank som ger små lån, microlån, till de allra fattigaste.

- Nu har sådana här microlån blivit den stora grejen i biståndarbete. Det har blivit väldigt populärt för med väldigt litet pengar kan man få ett stort utfall.

- Ett väldigt bra val. Det han gjort är en väldigt bra insats, att hjälpa de allra fattigaste att få upp näsan över vattenytan.Att få bukt med massfattigdomen är ju nödvändigt för freden.

Fredspriset har tidigare delats ut till både enskilda och organisationer.

Förra året var det en organisation, Internationella Atomenergikommissionen, IAEA, och dess ordförande Muhammed El Baradi som fick det för arbetet med att rusta ner kärnvapen.

Året innan gick det till den kenyanska ekologen Waangari Mathai, bland annat med motiveringen att en hållbar utveckling är nödvändig för freden.

Tidigare fredspristagare

Här är de senaste tio årens pristagare:

Simone Söderhjelm