Fler poliser missar sina vapenprov

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-12

”Det är en säkerhetsrisk”

Fler och fler poliser missar sina skjutprov. I Östergötland har 200 poliser inte kunnat visa att de kan hantera tjänstevapen.

Flera av dem bär pistol på gatan varje dag.

Poliser som inte klarar kompetensprovet för sina tjänstevapen är en säkerhetsrisk som polismyndigheten ser mycket allvarligt på.

I Östergötland är det över 200 personer som inte har klarat provet inom12 månader. Efter 18 månader tas vapnen ifrån dem.

Inte bara kontorspoliser

Fram tills nu har 27 poliser fått lämna ifrån sig sina pistoler, skriver Folkbladet.

Dick Gudeonsson på polismyndigheten i Östergötland tycker att siffrorna är missvisande.

– När jag tittar på listan är det 130 personer som är i aktiv tjänst som inte har gjort skjutprovet under 12 månader, de resterande 70 är sådana som är tjänstlediga, deltidspensionärer eller föräldralediga, säger han.

Dick Gudeonsson vill tona ner problemet, men hans kollega Tommy Palmgren som är vapenansvarig för polisen i Östergötland ger en annan bild.

- Många kommer aldrig och skjuter det årliga provet, säger han.

Enligt Palmgren är det inte bara kontorspoliser som inte bryr sig om att visa sina färdigheter med vapnet. Även personal i yttre tjänst som dagligen riskerar att hamna i en situation där de kan tvingas använda sitt tjänstevapen, struntar i att göra proverna.

– Det är pinsamt för myndigheten och i förlängningen kan det vara en säkerhetsrisk, säger Tommy Palmgren.

Få instruktörer

Ett problem är att det inte längre finns så många vapeninstruktörer inom kåren. I besparingstider har det varit en bortprioriterad grupp.

- Men jag tycker egentligen inte att det är en ursäkt för att det är så många som inte är godkända, säger Tommy Palmgren.

Så här går polisens skjutprov till

Erik Wiman