Veterinärer varnar för rabiessmitta

NYHETER

Chihuahuan populäraste smuggelhunden

Smuggelhundarna blir fler och fler.

Nu varnar veterinärförbundet sina medlemmar för rabiessmitta.

– När vi erbjöds en vaccination kändes det självklart, säger Sara Einarsson, djurskötare på Blå Stjärnan.

Foto: Oscar Magnusson/Bildbyrån
Marie Lundholm köpte sin Chihuahua Santos via en kennel. ”Jag hade aldrig vågat köpa min hund på ett torg, man vet ju inte vad de har varit med om” säger hon.

Det råder chihuahuaboom i Sverige och ökningen av insmugglade dvärghundar har lett till att Svenska veterinärförbundet rekommenderar sina medlemmar att vaccinera sig mot rabies.

– Många veterinärer tycker det känns kymigt att undersöka djuren när man har en misstanke om att det är ett insmugglat djur, säger Johan Beck-Friis på förbundet.

Den superpopulära chihuahuan är en av de raser som smugglas in i Sverige. Hundarna är små och lätta att gömma och kan säljas för mellan 15 000–20 000 kronor. Förra veckan promenerade rasen rakt upp på Svenska kennelklubbens topp tio med nästan 1 400 nyregistreringar.

”Stort mörkertal”

Men både tullen och jordbruksverket tror att smugglingen gjort att antalet hundar är långt fler än så.

– Mörkertalet är väldigt stort, sett till antalet utredningsärenden har det varit fler än någonsin förra året, säger Kjell Johansson, projektledare för tullens insatser mot smugglade hundar.

– Det är jättehemskt, jag kan verkligen inte förstå vem som vill köpa en sån hund, säger chihuahua-ägaren Marie Lundholm.

Marie Lundholm valde att gå genom svenska kennelklubben för att hitta en uppfödare. Hunden Santos kostade henne då 18 000 kronor.

– Man såg direkt att det här inte var smuggelhundar. Jag träffade familjen och fick veta att hunden hade stamtavla, säger Marie Lundholm.

Kolla säljaren

Emma Johannisson, Martin Ekelund (.se)