Ovädret dyr affär för SJ och elbolagen

NYHETER

Söndagens oväder kan bli en dyr historia.

SJ lovar att ge pengarna åter till alla resenärer på inställda tåglinjer och elbolagen tvingas till stora utlägg för att få strömmen tillbaka.

Från klockan fem på söndagsmorgonen stod tågen i området kring Göteborg stilla på order av Banverket. Senare på dagen beslutade man att all tågtrafik i hela Småland, Blekinge, Västra Götaland och Skåne skulle stå helt stilla fram till klockan sex på kvällen. Stoppet förlängdes sedan fram till midnatt – med undantag för några sträckor i Skåne.

För SJ, som lovat att lösa in alla biljetter på de sträckor där tågen inte kunde gå, riskerar ovädret att bli en mycket kostsam historia. Hur kostsam var det ingen som visste på söndagen.

– Ingen aning, svarade Sven Rydell på SJ:s presstjänst.

Oklart om garanti

Inte heller elbolagen kunde på söndagen avgöra vad ovädret kommer att kosta dem i reparationsarbeten och röjning av nedblåsta träd.

Till arbetskostnaderna tillkommer dessutom den nya tolvtimmarsgarantin som infördes efter stormen Gudrun 2005. Elbolagen tvingas nu betala ut minst 800 kronor redan efter tolv timmars avbrott.

På söndagskvällen stod det bortom alla tvivel att Eon inte skulle kunna hålla garantin eftersom man inte kunnat skicka ut några reparatörer i de svårast drabbade områdena.

– Det har varit livsfarligt att vara ute i dag. I de nya reglerna står det att om man av arbetsmiljöskäl inte kan ha folk ute så kan den tiden räknas bort från de tolv timmarna i garantin. Men vi har ännu inte en klar bild över hur vi ska räkna på det här, sade Johan Aspegren, presschef på Eon som var det bolag som hade flest strömlösa kunder under söndagen.

Kostnad senare fråga

Att reparationsarbetet kommer att ta tid och kosta stora pengar var det ingen som tvivlade på under söndagen, trots att skadornas omfattning då ännu inte var undersökta. Det varma och blöta vädret har gjort att träden står löst i marken. Aspegren var säker på att stora mängder elstolpar brutits av och att man har många ledningsbrott.

– Vi ska skicka ut folk att patrullera de viktigaste ledningarna i natt för att ta reda på vilka felen är och vilken omfattning vi har på skadorna, sade han på söndagskvällen.

De sju helikoptrar som stått i beredskap under hela dagen för att utföra samma arbete kom aldrig upp – först på grund av vinden sedan på grund av mörkret.

Men under måndagen ska helikoptrarna upp. Eon har också 1500 man och 100–150 skogsmaskiner i beredskap som kan sättas in under morgonen.

– I slutet av veckan har vi säkert en bild av kostnaderna, men just nu räknar vi över huvud taget inte i pengar. Vi tar in så mycket folk och material som vi kan och räknar på det i efterhand, sade Aspegren.

Stormen Gudrun kostade bolaget 1,5 miljarder. De totala samhällskostnaderna för stormen beräknades till 4,2 miljarder.

Stora strömavbrott:

Malin Ekmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder