240 fick bank- kontona länsade

NYHETER

Polisen begär hjälp från utländsk polis

Uppsalapolisen har fått in 244 anmälningar om bankkunder som har drabbats av så kallad skimming.

Totalt uppskattar polisen att bedragarligan har plockat ut två miljoner kronor från kundernas konton.

Foto: Skimmer Så här såg uttagsautomaten ut vid Coop Forum i Boländerna förra hösten. Då hade gärningsmän klistrat fast en skimmer framför kortläsaren och en låda med en kamera som filmade PIN-numret.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att flera bankkunder i Uppsala har drabbats av så kallad skimming, när bedragare fäster utrustning på bankomater för att kopiera information från kontokort. Därefter tillverkar ligan nya kontokort och kan handla eller ta ut pengar.

Polisen är ganska säker på att bankomaten på Skolgatan i Uppsala utsattes för skimming. Men eventuellt kan fler bankomater eller butiker också ha försetts med skimmingutrustning.

Begär hjälp

– Men att vi har fått in så många anmälningar behöver inte betyda att vi har nya skimmingar. Det kan vara så att ligan kopierade flera kort på samma gång, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

Bankkunderna har blivit av med alltifrån några hundralappar till strax under 50 000 kronor.

– Uppskattningsvis rör det sig totalt om cirka två miljoner kronor, säger Michael Malmberg, förundersökningsledare.

Nu ska Uppsalapolisen begära hjälp från utländsk polis för att få tag i ligan. De kopierade korten har använts i Kanada, Spanien och Skottland.

”Besvärligt”

De kunder som har drabbats har haft konton hos Nordea, Swedbank och Handelsbanken. Merparten av de drabbade är Uppsalabor, men några har varit i stan på besök.

Bedrägerierna är svårutredda, bland annat på grund av att det kan gå någon månad från det att kortet kopieras till att det används utomlands. Polisen har ännu inte fått in några tips eller iakttagelser som har gett någon konkret utdelning. Några bilder på eventuella gärningsmän finns inte från bankomaten på Skolgatan.

– Det är en besvärlig situation. Men vi gör vad vi kan, säger Michael Malmberg.