Bostadspriserna i innerstan rasar

NYHETER

Har fallit 8–9 procent på tre månader

Bostadsrättspriserna i Stockholm fortsätter att falla. Men villapriserna står fortsatt stilla.

I innerstan har bostadsrättspriserna sjunkit med 8–9 procent de senaste tre månaderna. I länet som helhet har de fallit med närmare 10 procent. Det visar färska siffror från Mäklarstatistik som presenterades i går.

”Ett sundhetstecken”

Det är andra gången i rad sedan toppnoteringarna i augusti som branschen rapporterar om sjunkande priser, och de genomsnittliga kvadratmeterpriserna i innerstan ligger nu på samma nivå som i april.

– Detta är ett sundhetstecken för hela bostadsmarknaden, samtidigt som bostadssäljarna alltmera börjar anpassa sina prisförväntningar till de nya nivåerna, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Hushållen pessimistiska

Som Punkt SE berättade förra veckan säljs allt fler bostäder till fast pris när säljarna inte får det pris de förväntat sig – en trend som branschen tror mattas av efter årsskiftet.

Men enligt SEB:s boprisindikator är hushållen, för andra månaden i rad, fortsatt pessimistiska till marknaden. Av de tillfrågade hushållen trodde bara 31 procent att priserna kommer att stiga det kommande året.