Jan Helin Aftonbladets nye chefredaktör

NYHETER

Aftonbladet Hierta AB:s styrelse beslutade idag att utse Jan Helin, 40, till ny chefredaktör och ansvarig utgivare på kvällstidningen Aftonbladet.

Jan Helin efterträder Anders Gerdin, 63, som slutar på tidningen efter drygt 38 år.

– Det känns mycket bra att successionen på Aftonbladet sker så här smidigt. Jag känner Jan Helin sedan många år och har stor respekt för hans publicistiska handlag och hans djupa kunskaper om Aftonbladets inre liv, två vitala egenskaper för att lyckas i det här jobbet, säger styrelseordförande Gunnar Strömblad och fortsätter:

– Samtidigt som jag vill tacka Anders Gerdin för hans fantastiska insatser för tidningen hälsar jag Jan varmt välkommen till denna stora och ansvarsfulla utmaning, att leda Skandinaviens största dagstidning.

Jan Helin började sin bana på Aftonbladet som journalisthögskolepraktikant 1993 och har sedan dess arbetat på en rad olika positioner, senast som tidningens redaktionschef och stf ansvarige utgivare. Under åren 2003-2004 verkade Jan Helin som chefredaktör på Ålandstidningen.

– Att förnya och modernisera den svenska klassikern Aftonbladet är kanske den största utmaningen inom svenska medier just nu. Det är hedrande att få förtroendet att leda det arbetet, kommenterar Jan Helin och fortsätter:

– Med tanke på den dramatiska förändring som nu sker när det gäller läsandet av betalda tidningar finns skäl att vara realist i målsättningar. Men det viktigaste för mig är att jag tror stenhårt på det fantastiska gäng som utgör kvällstidningen Aftonbladet. Därför tackade jag ja.

Jan Helin tillträder den 1 januari 2008.

Aftonbladet