Troilius får sin dom i dag

NYHETER

Plastikkirurgen fälldes för våldtäkt i tingsrätten

I dag får den våldtäktsåtalade plastikkirurgen Carl Troilius från Malmö sin dom i hovrätten.

Själv har han hoppats på ett friande, samtidigt som kammaråklagare Bo Albrektsson yrkat på att han ska dömas till sex års fängelse för grov våldtäkt.

Foto: Carl Troilius.

I tingsrätten har läkaren tidigare dömts till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt på en ung patient.

I hovrätten har Troilius haft en ny försvarare, advokat Helene Ek Sederholm, och en ny berättelse om vad som egentligen utspelade sig på den privata kliniken i Malmö, då han skulle avlägsna hår längs den så kallade bikinilinjen på en ung kvinna.

Hon hävdar att hon våldtogs på patientbritsen då hon fått en lätt narkos. Åklagaren menar att läkaren dessutom äventyrat hennes liv och hälsa, eftersom han gav narkosmedlet Propofol utan att narkosläkare fanns på plats.

”Frivilligt sex”

Den 53-årige plastikkirurgen har under hovrättsförhandlingen hävdat att de båda haft frivilligt sex dagen före ingreppet och att detta är förklaringen till att hans sperma funnits i hennes kropp.

Helene Ek Sederholm ägnade en stor del av hovrättsförhandlingen åt att ifrågasätta den numera 24-åriga kvinnans berättelse. Åklagaren anklagade å sin sida försvarsadvokaten för att ha försökt solka ned kvinnans ärbarhet och moral.

Kvinnan har via sin advokat Elisabeth Massi Fritz begärt 350000 kronor i skadestånd.

TT