Tredje terrorläkare åtalad för brittiska bombförsök

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-14

Hans släkting åtalades i Australien

Tre män, alla läkare, har nu åtalats i Storbritannien efter de misslyckade attentatsförsöken i London och Glasgow i slutet av juni.

En fjärde misstänkt läkare har åtalats i Australien.

26-årige indiske läkaren Sabeel Ahmed.

På lördagen åtalades den 26-årige indiske läkaren Sabeel Ahmed från Liverpool. Enligt Scotland Yard anklagas han för att ha hållit inne med information som kunde ha förhindrat ytterligare terrorverksamhet.

Alla som har gripits i Storbritannien är sjukvårdsutbildade från Mellanöstern eller Indien. En av dem, den 27-årige Irakutbildade läkaren Bilal Abdullah, åtalades i förra veckan.

Riskerar långt straff

I Brisbane i Australien åtalades på lördagen den 27-årige indiske läkaren Mohamed Haneef, en släkting till Sabeel Ahmed.

- Han anklagas för att ha understött en terrororganisation, säger kommissarie Mick Keelty till AP.

För detta riskerar Haneef upp till 15 års fängelse. Han greps på Brisbanes flygplats den 2 juli, på väg till Indien.

Haneef är också släkt med Kafeel Ahmed, som fick svåra brännskador i bilen vid Glasgowattacken. Ahmed vårdas nu på sjukhus.

Två bilbomber som skulle sprängas i Londons teater- och nattklubbsdistrikt upptäcktes den 29 juni innan de hann explodera. Dagen efter kördes en bil med med Kafeel Ahmed och den redan åtalade Bilal Abdullah in i terminalbyggnaden på Glasgows flygplats.

Tre väntar på åtal

Tre andra misstänkta terrorister förhörs fortfarande i det välbevakade häktet vid polisstationen i Paddington Green i centrala London.

Det är läkaren Mohammed Asha, 26, som av polisen beskrivs som huvudman i terroristkomplotten och två andra läkare i samma ålder. Åtal väntas inom kort.

Totalt åtta personer har nu gripits i samband med terrorattackerna, sju i Storbritannien och en i Australien. En av de gripna, en kvinna, har släppts.

Tomas Skoglund