Kriminella gäng bakom vapenbrott

NYHETER

Osämja mellan två gäng i Norrköping

Norrköping

Rivalitet mellan kriminella i Norrköping har lett till att två personer anhållits och ytterligare sex misstänks för vapenbrott och hot.

Polisen har beslagtagit skarpladdade handeldvapen och bilar på flera platser.

Utredningen är så omfattande att alla kriminalpoliser i Norrköping engagerades i fallet under fredagen.

– Det jag kan säga är att vi har två kriminella gäng som är osams. Vi har haft kontakt med dem tidigare. De har gott om vapen, säger Göran Pettersson vid Norrköpingspolisen till TT.

Redan på torsdagskvällen åkte två män omkring på en motocrossliknande moped och siktade på folk med ett handeldvapen. Det slutade med åtta gripanden.

Skarpladdade vapen

I bakgrunden finns en konflikt mellan kriminella gäng.

Åklagare och förundersökningsledare Lars Folkunger säger till TT att polisen har hittat skarpladdade vapen på tre platser under natten till fredagen. Tre bilar beslagtogs också.

Sex av de gripna i åldrarna 20–35 släpptes under fredagen, men misstankarna mot dem kvarstår. Två män, födda 1972 och 1987, är anhållna.

– De är misstänkta för grovt olaga hot och grovt vapenbrott, säger Folkunger.

Dömda för grova våldsbrott

Samtliga män är kända sedan tidigare av polis och åklagare – några är dömda för grova våldsbrott.

Ytterligare två personer har man satt in tvångsmedel mot. Det kan innebära husrannsakan eller att de ska förhöras. Exakt vad saken gäller vill inte åklagaren avslöja.

– Vi har en viss motivbild till händelserna och jag kommer att gå tillbaka i äldre utredningar som kan beröra detta, säger han.

Häktning av de två anhållna männen kan bli aktuell i helgen.

Andreas Rosander/TT Mikael Bondesson/TT