Om M-valet: Inte riktigt så klart som det framställs

Av: Anette Holmqvist, Lisa Röstlund, Pär Karlsson

Publicerad:
Anna Kinberg Batra.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Anna Kinberg Batra.

Catharina Elmsäter-Svärds sorti gör att manegen nu är krattad för Anna Kinberg Batra.

Men internt i partiet råder det, enligt vad Aftonbladet erfar, fortfarande delade meningar om vem som ska ta över som M-ledare.

– Det är inte riktigt så klart som det framställs, säger en källa.

I dag gick jakten på Fredrik Reinfeldts efterträdare som M-ledare in i en ny fas. Den förre infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd meddelade att hon inte är aktuell för jobbet. Hon har länge pekats ut som favorit till att ta över.

– Att bli partiledare är ingenting som jag vare sig tänkt eller planerat. Det handlar om en minst åttaårig period framåt, kanske tolv år. Då är det inte jag som ska vara den främsta företrädaren, sa hon till SVT.

Men fler källor uppger för Aftonbladet att det avgörande skälet är ett helt annat. Den senaste tiden har stödet för Elmsäter-Svärds främste konkurrent, gruppledaren Anna Kinberg Batra, ökat markant. Hon har bland annat stöd av stora delar av riksdagsgruppen.

– Elmsäter-Svärd har tvingats notera att det finns en annan kandidat för jobbet, säger en M-källa.

Hade inte det stöd hon trodde

De tunga distrikten inom M är de i Stockholm och det i Skåne. Enligt vad Aftonbladet erfar hade inte Elmsäter-Svärd så starkt stöd i Stockholm som hon trodde, samtidigt som Skåne ställt sig bakom hennes främsta motståndare.

Manegen ser nu ut att vara krattad för Kinberg Batra, som dessutom är partiets ekonomiska talesperson.

Men fortfarande finns tid kvar innan valberedningen ska fatta sitt nomineringsbeslut inför den extra M-stämman den 7 mars, där Reinfeldts efterträdare ska väljas. Fram till den 14 november kan M-länsförbunden skicka in sina synpunkter.

– Jag tror inte alls att det är så klart som det framställs, säger en källa.

Catharina Elmsäter-Svärd har haft sitt starkaste stöd runt bland lokala M-företrädare ute i landet. Enligt vad Aftonbladet erfar har hon också varit kandidaten för de som inte varit helt nöjda med utvecklingen inom Nya Moderaterna. Där lyfts nu i stället flera andra namn fram som tänkbara kandidater. Det handlar bland annat om Pia Kinhult, tidigare regionråd i Skåne och ex-ministern Tobias Billström.

Dessutom är flera osäkra på om det nej som ex-ministern Ulf Kristersson tidigare sagt är definitivt.

Kan bli andra förändringar i M-toppen

En av dem som ville se Elmsäter-Svärd som partiledare, kommunalrådet Bo Frank i Växjö, gick i dag till hård attack mot den valprocess som nu pågår.

– Jag har varit aktiv i Moderaterna i 40 år och aldrig har partiet varit så toppstyrt som under de senaste åtta åren. Vi behöver få tillbaka en partiledning som lyssnar till oss ute i landet. Det får inte ske att det här blir en sluten process utan vår insyn.

Men valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman håller inte med:

– Vi låter ju faktiskt våra förbund få rätt många veckor på sig att fundera kring hur det här ska hanteras.

Enligt Aftonbladets källor kan även flera andra nya namn komma in i M-ledningen. Personer som har funnits med i partitoppen kan komma att uppmanas att ställa sina platser till förfogande för yngre förmågor.

Publicerad: