Nyheter

Döms för mord på 17-årige Michael

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

MALMÖ. Michael de Vera, 17, mördades med en ölflaska.

Nu döms den 17-årige kamraten för mord till sluten ungdomsvård i tre år.

Michaels mamma bröt ihop när hon fick domen.

– Det borde ha blivit fängelse. Jag får aldrig tillbaka honom, säger Medy de Vera.

Den 6 augusti skars 17-årige Michael de Vera till döds med en ölflaska i halsen under ett bråk på Linnéskolan, Malmö. Under fredagen dömdes en numera 17-årig pojke för mordet. Straffet blev tre års ungdomsvård och 160 000 kronor i skadestånd.

Michaels mamma fanns på plats i Malmö tingsrätt och tog gråtande emot domen.

– Det är för lite med tre års ungdomsvård. Ett liv är borta, säger Medy de Vera och tillägger att hon vill överklaga.

Konflikt i tonåren

När pojkarna var små umgicks de i samma kretsar. I tonåren uppstod en konflikt mellan dem. En misshandel i maj 2013 fördjupade konflikten. Michael blev sparkad och slagen blodig. Han polisanmälde den nu morddömdes pappa för händelsen. Enligt källor ska sonen tagit på sig skulden och dessutom skrutit inför kompisar om att det var han som slagit ner Michael.

I en granskning av fallet kunde Aftonbladet visa en sms-konversation där pojken erkänner att han bluffade om misshandeln. Michaels flickvän, Nicole Andersson, förklarar att Michael var oerhört arg efter händelsen.

– Michael ville inte att folk skulle tro att en yngre kille misshandlat honom så rejält, säger Nicole Andersson.

Trasig flaska

Med en månad kvar på sommarlovet befann sig den nu morddömde 17-åringen och Michael tillsammans med ett 20-tal andra ungdomar på Linnéskolans skolgård. Han uppmanade Michael att slåss – en mot en, inga vapen.

– De hade båda något att bevisa. Han ville bevisa att han kunde slå ner honom. Michael ville visa att han kunde ta honom. Då skulle alla tro på hans version av misshandeln, säger en källa.

På något sätt fick den då 16-årige pojken en trasig flaska i sin hand. 16-åringen stack Michael i halsen med flaskan. Flaskan träffade ett stort blodkärl. Trots att kamrater försökte stoppa blödningen genom att trycka kläder mot såret förblödde Michael inom några minuter.

Som tonåring hade Michael halkat in på en brottslig bana. Han stal mobiltelefoner och hotade jämnåriga med stryk om de tjallade. I juni 2013 dömdes Michael för stöld, olaga tvång och övergrepp i rättssak. I början av 2014 verkade livet ordna upp sig för Michael. Han hade träffat en flickvän och kommit in på gymnasiet.

– Han drömde om att utbilda sig till lastbilschaufför, säger mamman Medy de Vera.

Höll sig borta från rättegången

Hon har svårt att förstå att Michael är borta. Det hade varit lättare att acceptera om han hade varit sjuk och dog, förklarar hon. Medy har valt att hålla sig borta från rättegången.

– Jag var rädd för att se hemska bilder på honom. Jag vill minnas honom som när han levde.

Den dömde 17-åringen är känd av polisen sedan tidigare. Men är inte tidigare dömd. Chefsrådmannen Lennart Strinäs säger i ett pressmeddelande att om 17-åringen hade varit vuxen vid gärningen hade han dömts till 18 års fängelse. Han menar att pojken måste särbehandlas eftersom han var 16 år vid gärningen.

14-åring frikändes

17-åringen har förnekat mord och hävdat självförsvar. Han är, enligt sin advokat Magnus Hermansson, besviken över domen.

– Vi ska analysera den djupare. Efter det tar vi beslut om vi ska överklaga eller inte, säger han.

En 14-årig pojke misstänktes också för inblandning i mordet – men frikändes. Däremot dömdes en 20-åring för misshandel och övergrepp i rättssak. I början av slagsmålet hade Michael övertaget över den nu morddömde 17-åringen. Han satt ovanpå honom och slog med knytnävar. Då lade sig 20-åringen i och sparkade undan Michael så att läget mellan pojkarna utjämnades. 20-åringen uttalade sedan dödshot mot vittnen så att de inte skulle ringa polisen.

Malmö tingsrätt dömde 20-åringen till fängelse i ett år och två månader.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: