Matilda, 19: Förbjud nya skandalappen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Behövs inte fler mobbningsappar”

1 av 3 | Foto: EMIL MALMBORG
Matilda Winter, 19, möttes av kränkande sexinlägg i appen ”Secret”.

På appen Secret utsätts ungdomar för hot och trakasserier.

När Matilda Winter, 19, laddade ner den möttes hon av kränkande sexinlägg om en närstående person.

– Jag undrar hur den fortfarande kan få finnas kvar, säger hon.

Med hjälp av appen Secret kan folk anonymt dela texter och bilder med till exempel sina Facebookvänner.

Men trots uppmaningar från utvecklarna om att respektera andra användare dröjde det inte länge förrän den började missbrukas. Sedan skolorna startade har mängder av ungdomar hängts ut och trakasserats anonymt på appen och en rad anmälningar om förtal och olaga hot har kommit in till polisen.

Matilda Winter från Helsingborg laddade ner appen efter att en vän berättat att det skrivits kränkande saker av sexuell karaktär om en närstående person till henne.

– Det skrivs ut för- och efternamn på folk och privata saker de ska ha gjort. Det är ett sätt att mobba och skapa rykten, sen om de stämmer eller inte vet man inte. Det spelar liksom ingen roll, människor tar skada ändå.

Uppmanar att anmäla

Hon scrollade vidare i flödet och förfasades över det hon såg.

– Det var någon som hade skrivit hur elak en tjej  är och att hon snart inte kommer att ha några vänner kvar. Det var bilder på lättklädda tjejer och så står det typ ”vem är det här?”.

Matilda Winter vill se ett förbud av appen.

– Jag undrar hur den fortfarande kan få finnas kvar. Det är hur många ungdomar som helst som mår dåligt på internet. Det behövs inte fler sidor eller appar där man kan mobba.

Olle Cox är nätexpert på antimobbningsorganisationen Friends. Han säger att det viktigaste för barn som råkar illa ut är att prata med någon.

– Helst en vuxen som du har förtroende för. Du ska inte stå ensam och försöka ta hand om det.

Därefter bör man anmäla kränkningarna.

– Det går att göra via appen. Är det dessutom olagliga saker, förtal eller olaga hot till exempel, ska man även polisanmäla det, säger Olle Cox.

”Fokus på sociala relationer”

Vuxna som misstänker att ett barn råkar illa ut eller trakasserar andra på appen bör också i första hand prata med barnet.

– Och när du tar det samtalet, fokusera på de sociala relationerna, det är inte teknikens fel att de här kränkningarna sker, utan det handlar om sociala relationer och hur man ska hantera dem, säger Olle Cox och fortsätter:

– Det finns en tendens bland en del vuxna att man tror att lösningen är att ta bort tekniken, att man som förälder säger till sitt barn att inte använda appen. Då finns det en risk att det blir kontraproduktivt, nämligen att barnet fortsätter att använda appen utan att berätta för sina föräldrar, och då står han eller hon plötsligt där ensam utan någon vuxen att prata med.

Fotnot: Aftonbladet har sökt företrädare för Secret.

Publicerad: