Upprepar samma svar – tio gånger

avIda Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: SVT
Försvarsministern gav samma svar i Aktuellt totalt tio gånger.

Försvarsminister Karin Enström (M) frågades ut i Aktuellt i går kväll om det senaste FOI-avslöjandet.

Tio gånger berättar hon att hon träffat generaldirektören och fått besked:

– Det finns ingen grund för anklagelserna, säger försvarsministern i programmet.

I gårdagens Uppdrag granskning avslöjades det att FOI planerar att sälja avancerad svensk flygvapenteknik till diktaturen med hjälp av KTH, Kungliga tekniska högskolan.

Programvaran Edge beräknar aerodynamik och är särskilt utvecklat till JAS Gripen.

När försvarsminister Karin Enström (M) frågades ut om uppgifterna i SVT:s Aktuellt menade hon att uppgifterna inte stämde.

–  Jag har i dag kallat till mig generaldirektören för FOI och vi har haft ett möte. Han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna, inledde Enström i Aktuellt.

Upprepar samma svar

Men vilka uppgifter som är felaktiga kan hon inte svara på.

SVT: Vad är det du tvivlar på?

– Det jag har gjort är att träffa generaldirektören och han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna.

När intervjun fortsätter med andra frågor om FOI-avslöjandet upprepar hon ungefär samma svar.

På alla frågor utom två upprepade hon samma sak. Att hon träffat FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind. Och att han försäkrat sig om att anklagelserna är ogrundade.

Samma svar ges totalt tio gånger.

”Haft ett möte”

När programledaren frågar om Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har fel när de sagt att programvaran kan användas i massförstörelseprogram svarar försvarsministern:

– Som sagt, i dag har jag varit tydlig. Jag har talat om att jag skulle kalla till mig generadirektören. Det har jag gjort, vi har haft ett möte. Och han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna, att det inte har förekommit verksamhet som bryter mot svensk lagstiftning.

Publicerad: