SvD: S-ministrar bryter inte Saudiavtal

avJohn Granlund

Foto: TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) och statsminister Stefan Löfven (S) har kommit överens om Saudiavtalet.

Statsministern och utrikesministern kommer inte att bryta det militära avtalet med Saudiarabien – av rädsla för att det skulle försämra Sveriges chanser att få plats i FN:s säkerhetsråd.

Det uppger Svenska Dagbladet på tisdagskvällen.

Frågan om hur Sverige ska hantera det mycket kontroversiella samarbetsavtalet med Saudiarabien har plågat regeringen en längre tid.

Utrikesminister Margot Wallström, som vill föra en feministisk utrikespolitik, har velat "se över" avtalet. Statsminister Stefan Löfven har velat förlänga avtalet.

Vill inte bryta

Nu uppger Svenska Dagbladet att utrikesministern och statsministern har kommit överens om att inte "inte ensidigt och på svenskt initiativ avsluta det militära samarbetet med Saudiarabien".

Enligt tidningen handlar det om att de två tyngsta ministrarna i regeringen anser att det kunde försämra de svenska chanserna att få en plats i FN:s säkerhetsråd vilket är regeringens främsta utrikespolitiska mål.

Dementerar koppling

Inom regeringen växer nu den interna kritiken - särskilt från Miljöpartiet som vill säga upp avtalet på stående fot.

– Det är ju ingen idé att hamna i säkerhetsrådet om vi innan dess har sålt ut vad vi står för, säger partiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt till SvD.

Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman förnekar att frågan om medlemskap i FN:s säkerhetsråd och Saudi-avtalet skulle hänga ihop. Han dementerar att det skulle ha tagits något beslut i fråga om Saudiavtalet.

– Det här bereds för fullt inom regeringskansliet och man hoppas inom kort kunna fatta beslut om detta. Men beslutet är ännu inte fattat, säger han till Aftonbladet.