Skolorna riskerar att stänga – då lovar danskarna göra barn

Publicerad 2015-01-15

Skolor och idrottshallar riskerar att stänga i danska Thisted.

Nu lovar invånarna att göra fler barn.

– Många är väldigt upphetsade kring det nya avtalet, säger kommunchefen Lars Sloth.

Kommunen Thisted på nordvästra Jylland har problem med befolkningsutvecklingen. Som i många avfolkningsbygder flyr ungdomarna fältet och det minskade invånarunderlaget gör att skolor, förskolor och fritidsanläggningar riskerar nedläggning, rapporterar brittiska The Guardian.

Nu har de 14 000 invånarna kommit överens om ett avtal med kommunledningen.

"Ovanlig lösning"

I utbyte mot att de föder fler barn de kommande åren lovar ledningen att inte lägga ner mer service. Bara det finns tillräckligt barn för att hålla det igång, skriver The Guardian.

– Det är en ovanlig lösning men vi behövde göra något för att rädda vår stad och behålla ett visst antal barn i kommunen, säger Lars Sloth, kommundirektör, till den brittiska tidningen.

"Ungdomar föredrar städer"

Hela Danmark har samma problem och landets födelsetal är lägst i hela Europa med 1,7 barn per familj. I Thisted är situationen etter värre – 1,6 barn per familj.

– Thisted är en vacker plats men ganska tom, säger Lars Sloth till The Guardian.

– Ungdomarna föredrar städer nuförtiden.

"Många upphetsade"

Lars Sloth säger till tidningen att de hoppas kunna förvandla Thisted till en levande plats igen och att många av invånarna är positiva till förslaget.

– Många är väldigt upphetsade kring den nya planen. Även andra regioner har hört av sig så vi får se hur det går, säger han.

Han säger också att han fullföljt sin medborgerliga plikt som far till tre.