Söder: ”Vi måste tänka långsiktigt”

avAnette Holmqvist, Lisa Röstlund

Statsvetare: ”Pekar mot nedlagda röster”

1 av 3

SD har hotat med att fälla regeringens budget – och får starkt stöd av sina sympatisörer.

Men nu uppger Björn Söder att partiet måste tänka långsiktigt.

– Vi kan inte bara göra det som känns rätt för tillfället, säger han.

Björn Söder (SD).

Den stora frågan inför morgondagens budgetomröstningen är hur Sverigedemokraterna väljer att rösta. Under de senaste veckorna har partiet flaggat för möjligheten att man kan fälla regeringens budget och partiledningen har uppgett att partiet skulle tjäna på ett extra val.

Men inte förrän efter riksdagsgruppens möte runt 16.30 i eftermiddag, har SD lovat komma med sitt slutgiltiga besked.

Partisekreterare Björn Söder säger att ”han vet en del” om vartåt det lutar, och att beslutet kommer vara enigt – med eventuellt undantag för vissa enskilda ledamöter.

– Men jag vill inte föregå genom att säga något om det. Det är riksdagsgruppens beslut.

”Inte bara det som känns rätt för tillfället”

Aftonbladets Sverige Tycker-mätning visade att sju av tio SD-väljare föredrar att SD fäller regeringen.

– Det är klart att vi lyssnar på våra väljare. Samtidigt måste vi beakta olika aspekter i det hela och inte bara göra det som känns rätt för tillfället. Vi har under en längre tid analyserat de olika budgetförslagen men också vad som är bäst för landet och det förtroendet vi fått från våra väljare.

Söder uppger att SD främst måste tänka på migrationspolitiken, och att stoppa det han kallar ”massinvandringen”.

– Den förespråkas av alla partier, både Alliansen och de rödgröna. Den här utvecklingen kommer att bli kännbart för alla svenskar. Vi måste titta på vad det bästa är för vår del och utifrån vårt perspektiv, hur vi ska agera för att förhindra att den här stora samhällsomvälvningen sker.

Björn Söder skickade i november ut mejl, som Expo tagit del av, till SD:s distriktsordföranden för att sondera ekonomiska och organisatoriska möjligheter för extra val.

– Det här är ett politisk beslut, men är viktigt att alla har ett komplett underlag för sitt ställningstagande, även om det här är en liten aspekt.

”Man bygger upp luftslott”

Kommunals ordförande Annelie Nordström anklagar SD för att inte stå upp för sin politik om man fäller regeringens satsningar på stärkt a-kassa och pengar till äldrevården.

Men enligt Björn Söder är det egalt vilka förslag som respektive sida än kommer med: ”pengarna kommer oavsett gå till ökad invandring”.

– Det spelar ingen roll vilka resurser de andra partierna avsätter för andra saker, för det är luftslott man målar upp. Det spelar ingen roll att S vill lägga på sänkt pensionärsskatt och höjd a-kassa, för de pengarna kommer ändå inte att finnas. Alliansen kan föreslå stopp för skattehöjningar, men det kommer inte heller finnas pengar till det, med Migrationsverkets prognos som skrivs upp nu. Den avgörande frågan är migrationspolitiken.

Söder uppger att båda sidor är lika lite benägna att ta ansvar för landet, eftersom både de rödgröna och Alliansen uppvisat samma ”beröringsskräck” för SD.

Han ser för- och nackdelar med att fälla regeringens budget. En fördel vore enligt Söder chansen till regeringsombildning utan Miljöpartiet, eftersom han ser MP som det mest invandringspositiva partiet.

– Fördelen med att inte fälla regeringen är att man inte skapar någon turbulens. Vi har 13 procents stöd, och tillsammans med Allianspartierna kan vi göra upp om ett flertal frågor och fälla regeringen framöver.

Statsvetare: ”Pekar mot nedlagda röster”

S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet tolkar Söders uttalande som att Sverigedemokraterna överväger att lägga ned sina röster när riksdagen ska rösta om budgeten.

– Det pekar i den riktningen, men man kan inte vara hundraprocentigt säker, säger Bjereld och fortsätter:

– Det är ett mycket skickligt uttalande av Björn Söder. Han röjer ingenting men samtidigt tycker jag att där finns en signal till de egna medlemmarna om att det finns värden bortom vad deras hjärta egentligen säger, att det kan krävas ett ansvarstagande och en återhållsamhet. Det går mycket väl att tolka det som att man har lyssnat på medlemmarna men gjort en helhetsbedömning där medlemmarna inte ska ta illa vid sig när riksdagsgruppen väljer en annan väg än om medlemmarna bara hade fått rösta.

ARTIKELN HANDLAR OM