’Moskébranden kan ha varit en olyckshändelse’

Samma dag som moskébranden i Eskilstuna bröt ut beskrev polisen den som ett attentat.

Men enligt poliskällor till TV4 arbetar de nu efter teorin att den var en olycka och startade i moskén.

Efter att branden brutit ut på juldagseftermiddagen beskrev polisen den som ett attentat. Vittnen uppgav att någon kastat in något i lokalen och sedan sprungit från platsen.

– Åtminstone en person har sprungit från den här platsen i direkt anslutning till branden. Han har även slängt in något genom en fönsterruta, förmodligen något med brännbar vätska, sa polisens insatschef Henrik Lagerkvist till Aftonbladet.

”Kan finnas förklaringar”

Men redan dagen efter backade polisen delvis från sina egna uppgifter. Hittills har det inte gått att fastställa vem vittnet som ska ha sett den okända gärningsmannen är.

Polisen har hållit runt 50 förhör med vittnen till branden, de har knackat dörr i området och specialtränade brandhundar har gått igenom lokalen, dock utan att hitta spår efter brandfarliga vätskor.

Enligt poliskällor till TV4 Nyheterna arbetar utredarna nu efter nya teorier. Kanalen uppger att det ”kan finnas logiska förklaringar till de iakttagelser som gjorts kring de personer som sågs springa från moskén efter att branden startat”.

Polisen sägs nu arbeta efter teorin att branden var en olycka och att den startade i moskén.

”För snabbt för olycka”

En teori som Khalif Samantar, kassör i Eskilstuna Islamiska Dawacenter, dock inte tror på.

– Det gick alldeles för snabbt för att det skulle ha varit en olycka. Inom fem minuter brann hela huset, säger Khalif som var inne i moskén när det började brinna.

Nationellt forensiskt centrum, tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, har även de undersökt lokalen och lämnar sin slutrapport om fyra-fem veckor.

Aftonbladet har sökt förundersökningsledare Lars Franzell.

Publisert: