Flicka hittad tio år efter tsunamin

avJoachim Kerpner

NYHETER

Flöt fyra mil till havs - räddad på ö

1 av 4

I tio år efter tsunamin trodde föräldrarna att dottern Raudhatul var död.

Men som 4-åring flöt hon fyra mil ut i havet och togs om hand av en fiskare:

– Min man och jag är mycket glada att vi har hittat henne. Det är Guds mirakel, säger mamman Jamaliah.

När tsunamin i Indiska Oceanen slog till annandag jul 2004 dog 230 000 människor i 14 länder. Allra flest – 170 000 – dog i indonesiska Banda Aceh.

Tsunamivågorna omringade Jamaliah och hennes make utanför hemmet i Banda Aceh och de tappade greppet om 4-åriga Raudhatul Jannah och hennes 7-årige bror som flöt iväg på en planka. Efter en månad slutade föräldrarna leta efter barnen, och trodde de var döda.

Men i juni 2014 såg en av Raudhatuls bröder av en händelse en flicka som liknade henne. Familjen gjorde efterforskningar och i onsdags kunde föräldrarna återförenas med Raudhatul.

Flöt på en planka

Det visade sig att tsunamin hade dragit med sig flickan och hennes bror till havs. De flöt på en planka i fyra mil till Banyak-ön, där en fiskare från fastlandet hittade Raudhatul. Fiskarens mamma tog hand om henne. I tio år levde hon under namnet Weni och hjälpte sin fostermor att samla snäckor.

Den i dag 14-åriga Raudhatul vet inte var brodern Arif Pratama Rangkuti hamnade när de kom i land på Banyak-ön. Men nu ska familjen åka dit och leta efter sonen också. Om han är i livet har Arif hunnit bli 17 år.

Mamma Jamaliah är överlycklig efter återföreningen med dottern:

– Min make och jag är mycket glada. Jag tackar Gud som har återförenat oss med vårt barn efter att vi varit separerade i tio år. Mitt hjärta slog så snabbt när jag träffade henne. Jag kramade henne och hon kramade mig tillbaka och kändes så tillfreds i mina armar, säger Jamaliah till den indonesiska tidningen Harian Terbit enligt brittiska Daily Mail.

Pratar inte mycket

Mamman är övertygad om att familjen hittat sin dotter. Hon säger till den tyska nyhetsbyrån DPA:

– Om någon tvivlar så är jag redo att göra DNA-tester.

Enligt den indonesiska tidningen är Raudhatul glad, men pratar inte så mycket. Trots att hon hunnit bli 14 år går hon bara i fjärde klass, vilket sägs bero på att hon har inlärningssvårigheter efter tsunamitraumat.