Valåret 2014

Moderat: Dags att förbjuda tiggeriet

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson vill förbjuda gatutiggeri.

I en debattartikel i Dagens Nyheter bedömer hon att det är det enda sättet att lyfta människor ur fattigdom.

Ett tiggeriförbud går dessutom i arbetslinjens anda, skriver hon.

Moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson, 52, skriver i en debattartikel i dagens DN att gatutiggeriet bör förbjudas. Hon beskriver det som ett samhällsproblem som drabbat hela landet.

"Många människor känner sig provocerade och mår dåligt av att se medmänniskor tigga utanför affären", skriver hon i Dagens Nyheter.

I artikeln räknar hon upp fyra möjliga åtgärder för att komma till rätta mot tiggeriet: Att acceptera situationen, låta kommunerna ordna bostäder och försörjning, ge asyl till romska migranter eller att förbjuda gatutiggeriet.

Förbud enda utvägen

Men Cecilia Magnusson dömer ut de tre första förslagen och landar i slutsatsen att det bästa är att förbjuda gatutiggeriet. Hon tillägger dock att det kan finnas andra lösningar.

"Att som en av insatserna förbjuda gatutiggeriet är inte att förbjuda fattigdom, utan det är att ta bort en av de värsta riskerna för att fattigdom permanentas. Det är också en insats som ligger väl i arbetslinjens anda och som jag tror är nödvändig för att bevara och öka människors tolerans och öppenhet för personer som behöver komma hit och verka i vårt land.", skriver hon i artikeln.

Cecilia Magnusson står som andranamn på Moderaternas riksdagslista för Göteborg i valet 2014.

M står inte bakom

Men Cecilia Magnusson får mothugg - från sitt eget parti.

– Vi har varit tydliga med att ett förbud mot tiggeri inte är svaret, och det är inte partiets linje. Vi delar inte Cecilia Magnussons slutsats, säger Oscar Karlflo på Moderaternas presstjänst till TT.

– M vill inte förbjuda tiggeri utan i stället sätta hårdare tryck på den medlemsstat vars medborgare det ofta handlar om.

TT: Finns det något i det hon skriver som ni håller med om?

– Det är alla kommentarer du får från mig nu.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014