Sverigedemokraterna

SD kraftigt framåt i ny mätning

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Sverigedemokraterna fällde Stefan Löfvens budget och utlöste en regeringskris.

Agerandet belönas av väljarna - partiet går kraftigt framåt i en ny mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker.

– Jag är inte förvånad, säger partisekreteraren Björn Söder (SD).

De senaste veckorna i den svenska politiken har varit turbulenta. I förra veckan fällde Sverigedemokraterna, med vikarierande partiledaren Mattias Karlsson i spetsen, regeringens budget genom att rösta på Alliansens alternativ. Redan samma kväll meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han kommer att utlysa nyval, så kallat "extra val", som ska hållas den 22 mars.

SD:s agerande har kritiserats kraftigt av deras motståndare. Men många väljare tycker annat, visar en ny mätning från Aftonbladets Sverige Tycker i samarbete med undersökningsföretaget Inizio. Partiet går kraftigt framåt och ökar med 2,0 procentenheter jämfört med förra mätningen. Det är den första sedan Löfvens nyvalsbesked i förra veckan och är i sin helhet gjord efter det.

"Visste vi hade ett starkt stöd"

SD:s partisekreterare Björn Söder säger att uppgången är ett tydligt tecken på att partiet gjorde rätt när de fällde budgeten.

– Vi visste innan att vi hade ett starkt stöd för det i vår väljarkår, säger han.

Och partiet siktar ännu högre:

– Till våren siktar vi på att slåss om andraplatsen i svensk politik. Det är en realistisk målsättning att vi ska slåss om förstaplatsen också, men det kanske är först 2018, säger Söder.

Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio/Sverige Tycker menar det är tydligt i mätningen att partier med starka väljarbaser ökar. Det gäller Socialdemokraterna, Moderaterna och inte minst Sverigedemokraterna.

– SD tar väljare från alla partier, från höger till vänster, säger hon.

S tar ett kliv uppåt och ökar med 1,2 procentenheter jämfört med förra mätningen och landar på 31,0 procent. Men samtidigt tappar både Vänsterpartiet och Miljöpartiet rejält. En del av deras väljare strömmar nu till S.

Partisekreteraren Carin Jämtin (S) glädjer sig åt att partiet ökar.

– Samtidigt vet i att läget är svårbedömt under turbulenta perioder i politiken. Vår ambition är att vända den gamla alliansregeringens totala misslyckande vad det gäller jobben, skolan och sjukvården. Det är det som valet i mars handlar om, säger hon.

Folkpartiet backar

Den liberala kräftgången fortsätter, Folkpartiet backar till 4,8 procent. Men eftersom de tre övriga Allianspartierna har vind i seglen innebär att de borgerliga nu är det största blocket för första gången sedan valet i höstas.

Centerpartiet går fortsatt starkt men allra bäst går det för M som ökar med 2,4 procentenheter till 26,9 procent, en bra bit över katastrofvalet i september. Anna Kinberg Batra, som i veckan nominerades som ny partiledare, får därmed en bra start.

– Väljarna är missnöjda med Stefan Löfven och de rödgröna partierna efter den misslyckade regeringsbildningen i höstas, säger M:s partisekreterare Kent Persson.

Han menar att Alliansens under sina regeringsår visade upp något helt annat.

– Vi hade en stabil regering under åtta år, och Löfven hade kaos under åtta veckor innan han utlyste extraval. En stabil regering är nyckeln till ett Sverige som växer starkare. Valet kommer att handla om ansvar för Sverige.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Björn Söder

Politik

Alliansen