KD: Sänk bidrag till de nyanlända

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Göran Hägglund (KD) vill göra omfattande förändringar för att få ner kostnaderna för flyktingmottagande.

DN Debatt föreslår han lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare handläggning hos Migrationsverket.

– Jag är trött på frågor om Sverigedemokraterna. Vi måste se problemet för vad det är, säger Hägglund.

Göran Hägglund konstaterar i debattartikeln att KD kommer fortsätta kämpa för en human migrationspolitik.

– Vi som står för öppenhet och generositet behöver ge bättre svar på hur vi möter problem med flyktingmottagandet, skriver han på Twitter.

Samtidigt måste Sverige ha en plan på hur man möter problem med flyktingmottagandet och hur kostnaden ska hanteras, menar han.

– Det här är ett område där vi inte lyckats tillräckligt bra i dag, säger Hägglund på en presskonferens.

”Snabbare komma i arbete”

Kristdemokraterna har tagit fram tre förslag inom partiet utan förankring i övriga Allianspartierna.

Partiet ska ha jobbat med dem ett tag.

– Vi presenterar tre satsningar som är svåra att diskutera men som lika fullt måste diskuteras, säger han.

För det första vill Hägglund sänka bidragen, det vill säga etableringsersättningen, till nyanlända och i stället införa skattelättnader. KD vill stärka drivkraften att gå från bidrag till lön.

Under de första fem åren i Sverige ska nyanlända kunna tjäna en halv miljon kronor utan att betala inkomstskatt. Det ska göra så att människor fortare etablerar sig, tror Hägglund.

– Det skapar oro i samhället när man ser att människor inte kommer i arbete och har värdiga boendeförhållanden, säger Hägglund

Tre år i stället för permanent

För det andra vill han införa uppehållstillstånd på tre år i stället för permanenta. Om en person fortfarande är behov av skydd efter tre år ska det övergå i ett permanent. Likaså om man har etablerat sig på arbetsmarknaden inom treårsperioden.

– Då ska man få stanna.

Kristdemokraterna går på samma linje som många av våra grannländer med tillfälliga uppehållstillstånd. Sverige har bara haft permanenta. Om Sverige ändrar på detta hoppas KD på en effekt.

– Att fler länder gör mer.

För det tredje vill Hägglund att Migrationsverket fortare ska kunna behandla ansökningar från "säkra länder" - från vilka nästan alla ansökningar avslås. Det skulle leda till färre ogrundade ansökningar och kortare köer, enligt KD-ledaren.

– Det ger Migrationsverket bättre förutsättningar att utreda de personer som verkligen har ett skyddsbehov. Det hjälper även de som har skyddsbehov att snabbt komma ut i samhället.

Enligt KD-ledaren har partiet identifierat en oro hos befolkningen.

– Det här löser inte alla jordens problem men en del där vi ska gå från skyttegravskrig till att vi börjar diskutera hur vi ska göra. Men vår idé är inte att fälla ner några bommar för någon.

Om att KD nu går SD:s väg säger han:

– Jag är trött på att alla diskussioner börjar och slutar med Sverigedemokraterna. Vi måste ta de här frågorna om migration och integration. Det går inte att sticka ned huvudet i sanden längre.

Publicerad: