Nyheter

C: Straffa den som överger sitt husdjur

Av: 

Ida Gustafsson

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C)
Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C)

NYHETER

Centerpartiet vill se en skärpning i lagen för djurägare.

Den som överger sitt husdjur ska kunna straffas med böter eller fängelse.

– Har man tagit hand om ett husdjur så har man det. Och inte bara denna vecka utan så länge man är innehavare av det, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), till Aftonbladet.

Det är ett känt fenomen.

Husdjur som släpps ut och dumpas – utan att djurägaren blir dömd för något brott.

– Tyvärr märker vi att det kommer ut kaniner och det finns katter som inte passar längre. Eller reptiler som man inte har vetskap om hur de ska tas om hand. Man låter dem förvildas, säger landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C).

”Vill skicka tydlig signal”

Det vill Centerpartiet ändra på.

– Det är fråga om att skicka en tydlig signal. Ansvaret för ett djur har du så länge du är innehavare av det. Du är det vare sig det är trendigt, roligt, spännande, barnen tycker det är kul och så vidare. Och vill du inte vara det får du göra dig av med det genom att skänka, sälja eller i worst case - göra något annat, säger Eskil Erlandsson.

Han har under stora delar av sitt liv haft hund, men numera har han bara hästar. Och tillsammans med Centerpartiet vill han nu komplettera djurskyddslagen med en förbudsparagraf om att överge husdjur.

Föreslår fängelsestraff

Den som överträder lagen ska straffas med böter eller fängelse i upp till två år. Djurägare som överger sina djur ska enligt förslaget utredas av polisen.

– I första hand är detta ett djurskyddsproblem, att djur som är vana vid människors omvårdnad och mat har inte instinkten att klara sig själv, säger Erlandsson.  

Och han menar att det även kan bli ett samhällsproblem i fall förvildade kaniner förökar sig eller om det rör sig om djur som kan vara farliga för barn.

Grannarna kan hjälpa till

Chanserna att hitta ägaren till ett upphittat övergivet djur är små. Eskil Erlandsson menar att ägaren lättare spåras i de fall där djuret har en id-märkning.

– Många har kunskap om vad grannen i kvarteret, i bostadshuset och så vidare har för djur. Den gången som det inte finns längre vet man ju och många av dem är ganska så lätt igenkända genom färg och tecken.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: