Islamiska förbundet terrorstämplas

Av: 

TT

Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet som terrorlistats av Förenade Arabemiraten: ”Löjeväckande”.
Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet som terrorlistats av Förenade Arabemiraten: ”Löjeväckande”.

Förenade Arabemiraten har terrorstämplat det Muslimska brödraskapet och rörelsens alla grenar. Med på landets lista finns Islamiska förbundet i Sverige, som landet alltså anser vara en del av Muslimska brödraskapet.

– Det är löjeväckande om det inte vore så skrämmande att en liten regim som är känd för sina övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna ska gå in och definiera europeiska civilsamhällesorganisationer som terrororganisationer, säger Omar Mustafa som är ordförande för Islamiska förbundet.

Osämja i Gulfen

Länderna i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) har länge legat i konflikt med varandra kring hur de ska förhålla sig till Muslimska brödraskapet som under ett års tid ledde Egypten. Qatar har länge stöttat brödraskapet, medan Saudiarabien och Förenade arabemiraten aktivt hjälpt militären i Egypten som i sin tur störtade Muslimska brödraskapet och som nu innehar makten i Egypten. Militären med president Abd al-Fattah al-Sisi har förklarat krig mot Muslimska brödraskapet som man ser som en allvarlig konkurrent om makten.

I våras enades Gulfstaterna om en gemensam linje och sedan dess har även Qatar börjat kasta ut medlemmar och tidigare politiker inom Muslimska brödraskapet ur landet. De flesta har letat sig till Turkiet.

Kan handla om straff

Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa säger att förbundet inte har något med Muslimska brödraskapet att göra.

– Vi har inget med Muslimska brödraskapet att göra. Vi är en fristående svensk organisation som inte lyder under brödraskapet.

Han tror att det kan handla om att straffa förbundet.

– Vi har den senaste tiden uppmärksammat och påtalat gripanden av flera människorättsaktivister i landet. Det har inte uppskattas, säger han till TT.

Även hjälporganisationen Islamic Relief, som får stöd från Sida, terrorstämplas av landet.

Publisert: