”Jag konkurrerar gärna med Schyman”

NYHETER

Jonas Sjöstedt om att ta plats i regeringen, sin besvikelse över Socialdemokraterna – och vedhögen i Umeå

1 av 5 | Foto: Segerviss Jonas Sjöstedt vill bli ihågkommen som Vänsterledaren som fick in partiet i regeringen.

Jonas Sjöstedt är segerviss.

Efter valet kommer Vänsterpartiet tåga in i Rosenbad.

Vilka som ska bli ministrar och statssekreterare är redan förberett.

Vänsterpartiet flyttade nyligen inom riksdagshuskomplexet. Jonas Sjöstedts nyrenoverade tjänsterum har en magnifik utsikt över Högsta domstolen och Riddarhuset.

Vänsterledaren är, trots den högborgerliga omgivningen, säker på att hans parti tar plats i regeringen efter valet i höst. Förberedelserna för att tåga in i maktens högborg pågår för fullt.

Samarbetet mellan S, MP och V inför valet 2010 avslutades abrupt och alla var överens om att det var en dålig idé. Varför skulle det vara lättare att regera tillsammans än att kampanja ihop?

– Vi regerar ihop i massor med kommuner och landsting där det, tror jag, bor tre miljoner människor. För det mesta går det ganska bra, vi är vana att styra ihop. Vi inser att vi  kommer att tvingas kompromissa. Det kommer inte alltid vara lätt, men det är det inte för någon regering.

Men om det inte gick att kampanja utan gnissel hur ska ni kunna regera ihop?

– Jag tycker att det var ett misstag att skriva ihop sig före valet. Det minskade väljarnas möjlighet att påverka politiken. För oss i Vänsterpartiet innebar det att vi inte kunde gå till val på vår egen politik.

Du säger ofta att ”vi sätter oss inte i en regering som fortsätter privatiseringspolitiken”. Vad betyder det?

– Att vi vill ta bort det privata vinstintresset i skolan, äldreomsorgen och sjukvården. Vi vill ha lagar som säger att företag med vinstintressen, exempelvis aktiebolag, inte får inte bedriva den verksamheten. Man får ha stiftelse, kooperativ eller svb-bolag. Men inte bolag som syftar att ge vinst.

Du påstår att Socialdemokraterna skärpt tonen när det gäller vinster i välfärden?

– De kritiserar ofta vinstjakten i välfärden men de är faktiskt inte emot den. De vill begränsa dem, jag tror det blir väldigt svårt. De låter radikalare men de har inte skärpt förslagen.

När blir du mest besviken på Socialdemokraterna?

– Att de kan tänka sig ett regera tillsammans med Folkpartiet som vill begränsa strejkrätten. Det går på tvärs med allt jag står för.

Ni vill ha sex timmars arbetsdag. Det skulle enligt riksdagens utredningstjänst sänka BNP med 700 miljarder kronor. Det skulle alltså bli mycket mindre över till välfärden. Är det värt det?

– Jag godtar inte den uträkningen. Vi tar ut en del av produktivitetsökningen till att korta arbetstiden i stället för att höja lönen. Det är en reform för livskvalitet, folkhälsa och jämställdhet. Ekonomin är enormt viktig, men målet för politiken är inte ekonomin. Det är ett medel.

Jobben är viktigaste valfrågan. Vilket är det enskilt mest effektiva av era förslag, anser du?

– En kraftig ökning av offentliga och privata investeringar till bostadsbyggande, klimatet, fler som arbetar i välfärden. Det är det enskilt viktigaste i dag, att öka investeringarna för att få ner arbetslösheten.

Vilken ministerpost vill du ha om de rödgröna vinner valet?

– Det vill jag inte säga. Vi håller på med att ta fram våra kandidater till ministrar och statssekreterare. Sedan ska det förhandlas med de andra partierna.

Du upprepar ofta att V är det enda parti som inte tänker regera tillsammans med ett borgerligt parti. Är det en styrka eller svaghet att stänga dörrar i förväg?

– En styrka. Dels för att vi faktiskt ger besked, det gör inget annat oppositionsparti. Men jag tycker att väljarna har rätt att veta vad de får.

Du flyttade nyligen från en lägenhet till en annan på Östermalm i Stockholm. Kan en vänsterledare verkligen bo där?

– Ja, det är bevisat (genom mig, red:s anm).

Hur ser du på Fi, kompis eller konkurrent?

– Både och. Fi är ett tecken på någonting bra, att vi i Sverige börjar prata om idéer, värderingar, antirasism och feminism.

Hur känns det att konkurrera med din gamla partiledare Gudrun Schyman om de feministiska rösterna?

– Som person har jag stor respekt för Gudrun, hon är ett politiskt proffs. Jag konkurrerar mycket hellre med feminister än med växande högerkrafter. 

Vad är dina argument för att feminister ska rösta på V i stället för på Fi?

– Att vi är tydliga i regeringsfrågan, de har inte gett besked. Att vi har en helhetspolitik och en ekonomisk politik som innebär att vi verkligen tar itu med inkomstklyftorna mellan män och kvinnor. Och att vi också genomför ute i kommunerna, exempelvis sex timmars arbetsdag i Göteborg.

Ni vill individualisera föräldraförsäkringen. Hur många fler pappamånader vill ni ha under nästa mandatperiod?

– Det absolut bästa vore att mamman och pappan får dela helt lika under nästa mandatperiod. Det är viktigt att kombinera det med att förbättra villkoren så att den som tjänar mest inte avstår från att vara hemma av ekonomiska skäl. Om man höjer taket i försäkringen och tar ut samma skatt som på arbete underlättar man för familjer att dela lika.

Den typiska V-väljaren är en ung, lågavlönad kvinna anställd i offentlig sektor. Är det därför förbudet mot vinster i välfärden är en sådan framgång för er?

– Ja, det är en orsak. Men det är också att vi för en politik som är bra för dem. Att vi bryr oss om villkoren i äldreomsorg och förskola.

Valgeneralen (S) hävdar att väljarna kommer att bli besvikna om ni två hamnar i samma regering. Sossarna för att många inte litar på er. Ni för att det blir svårt att driva igenom en del av era krav?

– Jag tycker att Jan Larsson ska åka till Göteborg, Malmö och Umeå. Där styr S och V ihop och det går alldeles utmärkt. Möjligen vill han hellre regera tillsammans med borgerliga partier. Jag tror det blir sämre.

Ni ligger över det förra valresultatet i pratiskt taget alla opinionsmätningar. Vad är förklaringen, förutom att du inte var partiledare då?

– Det ena är att folk förknippar oss med en fråga som gör att vi är populära, privatiseringen av vinster i välfärden. Vi har prioriterat väldigt hårt, så var det inte i förra valet. Det andra är vår tydlighet i regeringsfrågan.

– Vi har också jobbat medvetet med att visa att vi inte bara har bra idéer. Vi kan genomföra dem också, i kommunerna där vi styr.

Har du någonsin ångrat dig i en politisk fråga, kommit fram till att du helt enkelt hade fel?

– Ja, den som tror att den är ofelbar har fel. Öresundsbron, till exempel. Jag var motståndare och idag har jag lite svårt att motivera det. Framför allt när det gäller tågen.

Formulera med ett ord varför jag borde rösta på Vänsterpartiet?

– Rättvisa.

Det är viktigt för en ledande politiker att vara personlig. Hur gör du för att hålla isär det privata och det personliga?

– Det är en lurig balansgång. Jag försöker att hålla min barn utanför och dra en gräns. Samtidigt vill jag ju bjuda på någonting.

Vad gör du när du när du verkligen vill koppla av?

– Då ger jag mig på vedhögen i Umeå. Klyver och staplar.

Är du långsint?

– Jag har ett väldigt gott minne. Men jag tror inte att jag är långsint, man ska ge människor en chans till. Om man fortsätter gamla konflikter i evigheters evigheter är det dåligt för en själv.

Fotnot: Svb-bolag är aktiebolag med särskilda vinstbegränsningar.

Sju snabba frågor

Vad avgjorde att du började ägna dig åt politik?​

– Skolan och internationella frågor.

Vilken  är den viktigaste politiska händelsen i Sverige?

– Skotten i Ådalen 1931 som ledde till den svenska modellen. Det blev en sådan konfrontation att arbetsgivarna slutade att använda strejkbrytare och respekterade avtal med arbetstagarna.

Vem är din största politiska förebild?

– Rosa Parks, kvinnan i den amerikanska södern som vägrade att resa sig på bussen.

Vem är din bästa kompis i politiken?

– Det är Ulla Andersson (vice ordförande (V). Vi kan ringa varandra halv sju på morgonen och prata om skattesystemet och idéer.

Vad vill du att det ska stå på löpsedeln den 15 september?

– Rödgrön valseger, nu försvinner vinsterna i välfärden.

Vem är den politiska motståndare som du har mest respekt för?

– Cecilia Malmström (Sveriges EU-kommissionär, tidigare FP-minister). Hon präglas av intellektuell hederlighet även om vi drar helt olika slutsatser.

Vad vill du bli ihågkommen för?

– För att jag ledde Vänsterpartiet till att bli ett större parti och för att vi gick in i regeringen för första gången i partiets historia.

ARTIKELN HANDLAR OM