”Har plockat det bästa från alla kulturer”

NYHETER

ARVIDSJAUR. Succélaget IFK Arvidsjaur har uppvisningsmatch på Köpmantorget i Arvidsjaur. Herrlaget i fotboll har blivit en symbol för lyckad integration. Flera spelare är ensamkommande flyktingbarn.
Ett stenkast därifrån pågår en annan match: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller tal.

Jimmie Åkesson är på valturné. Under ett pressat schema höll han ett tal inför 50-tal åhörare på Köpmantorget i Arvidsjaur. Den här gången var det ingen som vände ryggen till. Ett stenkast ifrån torget samlades istället fotbollslaget IFK Arvidsjaur för uppvisningsmatch. 
I A-lagstruppen finns spelare med bakgrund från Sverige, Afghanistan, Colombia, Uganda, Somalia och Ghana, förklarar tränaren Patrik Nilsson.

Fotboll mot rasism

Det är knapp månad kvar till valet i september 2014. Uppsamlingen ses om en motreaktion mot Jimmie Åkessons tal på torget – där olikheter och likheter förenas. 
– Jag brukar säga att jag är en fotbollstränare och tar inte mycket politisk ställning. Det jag vill visa är att om vi plockar det bästa från alla, så blir vi bättre. Om vi diskuterar integration, så kan jag säga att det funkar om det görs på rätt sätt, säger Patrik Nilsson. 
A-laget var så gott som uträknat i början av året. De flesta veteranerna hade hoppat av. Då gjorde tränaren Patrik Nilsson allt för att få ihop ett lag. 
– Jag ringde till flyktingboendena och frågade ”har ni någon som vill spela fotboll?”. 
Det blev Patrik Nilssons integrationsprojekt. För varje träning växte laget och idag är 57 spelare inskrivna i klubben. Säsongen inleddes med vinst i alla matcher.
– Vi har spelare från sju olika nationer. Vi har tränat stenhårt och hittat sätt att göra varandra bra på. Vi har plockat det bästa från alla kulturer och gjort laget bättre, säger han.

”Bygger världen tillsammans”

Ett 50-tal personer finns på plats för att se på matchen. Men här ska också hållas tal och spelas musik. 
En av initiativtagarna till fotbollsarrangemanget, Robin Enander, 21, har precis riggat färdigt ljudanläggningen. 
– Vi vill visa på människors lika värde och att vi tillsammans bygger världen genom gemenskap och sammanhållning, säger han.

Josemah Mosisi, 18, är assisterande lagkapten i IFK Arvidsjaur. Han har rötterna i Uganda och kom till Sverige 2012. Men idag ska han inte spela fotboll. Istället ska han sjunga en låt som han komponerat tillsammans med Mikael Nilsson, 21. ”You make me”, lyder titeln. Den handlar om kärlek, förklarar Mosisi.

– Det är ännu ett bevis på att integration fungerar, säger Mikael Nilsson.

När musiken tystnat har Jimmie Åkesson påbörjat sitt tal på Köpmantorget. Det är bara ett stenkast ifrån fotbollsglädjen och den provisoriskt uppbyggda fotbollsplanen. Han pratar om arbetslöshet, Sveriges fantastiska rikedomar och en ansvarsfull invandringspolitik. 
Jimmie Åkesson har inte hört talas om fotbollslaget IFK Arvidjaurs integrationsprojekt.

– Det kan jag inte säga att jag känner till, men om man väljer att spela fotboll istället för att skrika på torg är det naturligtvis bra, säger Jimmie Åkesson.