H&M tar avstånd från debattartikel om Saudiavtal

Foto: H&M-ägaren Stefan Persson.
NYHETER

Idag uppmanar 31 direktörer regeringen att inte bryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Men nu uppger H&M att bolaget inte står bakom artikeln som publicerats på DN Debatt.

Det är huvudägaren Stefan Persson som skrivit under som privatperson, enligt H&M.

– Det är inte H&M som har skrivit under debattartikeln, jag tror det är Stefan Persson som privatperson, säger Camilla Emilsson Falk, presschef på H&M, till SvD.

Viktig handelspartner

I debattartikeln i DN, skriver 31 direktörer, däribland Stefan Persson, Christian Clausen, Carola Lemne och Cristina Stenbeck att "Sveriges trovärdighet som handelspartner står på spel" och man påpekar att handelsutbyte också är en möjlighet för att främja utvecklingen av exempelvis mänskliga rättigheter.

"Dessutom är Saudiarabien Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern. Att bryta handelsavtalet vore att äventyra Sveriges rykte som handels- och samarbetspartner".

Vill inte kommentera avtal

Hennes & Mauritz presschef Camilla Emilsson Falk kände inte på förhand till dagens debattartikel, skriver SvD.

– Vi visste inte om det.

Hon vill inte diskutera vilken syn H&M som bolag har på vapenavtalet med Saudiarabien.

– Så är det alltid när det gäller politiska frågor, vi uttalar oss inte om det. Vi är politiskt och religiöst oberoende, säger hon till SvD.

En het potatis

Politiskt är Saudiavtalet en het potatis och en potentiell regeringskris. Inom regeringen har den interna kritiken växt, inte minst från Miljöpartiets sida.

Samtidigt har det tidigare framkommit uppgifter om att statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström inte vill bryta det militära avtalet av rädsla för att det skulle försämra Sveriges chanser att få plats i FN:s säkerhetsråd.

ARTIKELN HANDLAR OM