Löfven: ”Hoppas ambassadören kommer tillbaka”

Publicerad 2015-03-11

KIEV. Stefan Löfven säger att en enig regering står bakom beslutet att säga upp Saudiavtalet.

Nu beklagar han att landet har kallat hem sin ambassadör.

– Det finns mycket mer än det militära avtalet i våra relationer och därför hoppas vi att ambassadören kommer tillbaka så snabbt som möjligt.

Följ ämnen
Ukraina

Efter en lång dag av möten med ledande personer i Ukraina träffar jag statsminister Löfven för en intervju i ett mediacenter ett stenkast från Majdantorget i Kiev.

Trots allt rabalder kring uppsägningen av avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien så verkar Löfven lugn och avslappnad.

– Det är en enig regering som fattat beslutet. Men beslut som är så här komplexa måste få ta tid. Det är inte bara regeringens rättighet utan också skyldighet att låta det ta tid. Vi har tagit beslutet två månader innan avtalet löper ut. Det är faktiskt rätt snabbt agerat.

Hotade Miljöpartiet att lämna regeringen om inte Saudiavtalet sas upp?

– Nej, det är ett nytt journalistiskt magplask av någon. Det har aldrig varit frågan om det, säger Stefan Löfven och småler.

Vad är din reaktion på att Saudiarabien har kallt hem sin ambassadör?

– Det är tråkigt. Vi vill självklart ha en bra relation med Saudiarabien. Det finns mycket mer än det militära avtalet i våra relationer och därför hoppas vi att ambassadören kommer tillbaka så snabbt som möjligt.

Varför säger Sverige upp avtalet?

– Läget vad gäller mänskliga rättigheter är alltför dåligt. Det som sker med bloggare och mot kvinnor i Saudiarabien är inte av den kalibern att vi vill ha kvar det militära avtalet. Men vi vill ha en bra relation även om vi inte är överens. Jag har sagt i tre års tid att det här avtalet gick för långt. Jag ville förhandla in civila delar men kom till slutsatsen att det inte var realistiskt. Därför säger vi upp avtalet.

Hur mycket skadar det Sverige att din regering på kort tid har gjort sig osams med två av de viktigaste spelarna i Mellanöstern?

– Vad gäller Israel så har vårt beslut att erkänna Palestina skapat en viktig och nyfiken debatt i hela Europa och vi har fått många positiva reaktioner. Självklart visste vi att israel inte skulle vara nöjt med det beslutet. Israels ambassadör togs hem men har ju kommit tillbaks till Stockholm. Jag har själv suttit med honom i en timme och resonerat och försäkrat honom att vi vill ha bra relationer med Israel.

– I fallet med Saudiarabien har vi ett brett stöd i Sveriges riksdag. Många partier tycker att det militära samarbetet borde avslutas. Men vi kommer även här att lägga stor vikt vid att försöka ha bra andra typer av relationer än militära samarbetsavtal.

Är det ändå inte lite besvärande för regeringens utrikespolitik att två viktiga länder på kort tid dragit tillbaka sina ambassadörer från Sverige?

– Vi måste stå upp för någonting. Det handlar om principer. Vi står upp för mänskliga rättigheter.

Löfven förnekar att ett skäl till att bryta avtalet med Saudi varit att öka chanserna att Sverige ska få en plats i säkerhetsrådet.

– Jag har inte ens kalkylerat med det sambandet. Vi söker en plats i säkerhetsrådet för att vi tror vi kan göra en bra insats där. Vi tänker inte koppla ihop det så vi böjer oss när det gäller mänskliga rättigheter. Vi står upp för mänskliga rättigheter.

Många säger att din regering driver en mer moralisk och idealistisk utrikespolitik. Vill du bli en ny Olof Palme?

Löfven skrattar till.

– Nej, jag har inga sådana ambitioner. Däremot vill jag att vi står upp för mänskliga rättigheter. Då är det viktigt att också ge uttryck för det. Inte minst är det viktigt i en global värld att vi kan skapa en ekonomi som funkar för alla. Där människor kan utveckla sina liv istället för att leva under hot och förtryck.