Explosionen i Brandkärr

Två döda efter explosion i lägenhet

Av: 

Victor Stenquist

Olof Svensson

Mathias Asplund

NYHETER

NYKÖPING/STOCKHOLM. Två personer är döda efter en kraftig explosion i en lägenhet i Nyköping.

– Den information jag har är att det är två män, säger insatschef Robert Ljungkvist till Aftonbladet.

Nu är också Säpo inkopplat i fallet.

Polisen var natten mot tisdag fortfarande på plats vid bostadsområdet i Brandkärr i Nyköping.

Ett stort område bakom fastigheten var avspärrat och trappuppgången på framsidan var fortfarande avstängd.

– Den tekniska undersökningen av lägenheten är klar. Vi kommer vara kvar hela natten och vakta avspärrningarna. I morgon kommer teknikerna tillbaka för fler undersökningar, säger insatschef Robert Ljungkvist.

Han kan inte bekräfta om de döda personerna är identifierade. Däremot dementerar han uppgifter som har florerat i medier om att ett av offren skulle vara en kvinna.

– Den information jag har är att det är två män, säger han.

Dog på sjukhus

Larmet inkom till polisen klockan 15.46 på måndagen. En kraftig smäll hade då hörts i bostadsområdet och räddningstjänst, ambulans och flera patruller skickades till en adress i området.

Vid en första kontroll inne i lägenheten hittades en person död. En svårt skadad man hittades i anslutning till den sprängda lägenheten. Han fördes till Nyköpings lasarett med ambulans, där han dog senare.

– De är ännu oidentifierade och när de kan bli det har jag ingen uppgift om, säger polisens presstalesman Fredrik Wallén.

Orsaken okänd

Polisen misstänker brott och en förundersökning är inledd gällande grov allmänfarlig ödeläggelse, men enligt Fredrik Wallén kan den komma att ändras under förundersökningens gång.

– Vad som exploderat eller varför explosionen utlösts vet vi inte i nuläget. Men vi räknar med att det klarnar inom 24 timmar. Utredningstekniskt rullar allt igång så om varför det exploderat kan vi inte ha säkra slutsatser, säger Fredrik Wallén.

Bombgruppen tillkallades

Ett 150 meter stort område på båda sidorna av huset spärrades av. Polisens bombgrupp skickades från Stockholm till Nyköping, men det finns inga nya uppgifter om det rör sig om en bomb eller en olycka.

– Det finns inga teorier förrän vi samlat in bevis och intryck på platsen. Det är inga spekulationer utan ett pågående arbete, säger Bertil Olofsson, chef på polisens bombgrupp.

Han säger att kriminaltekniker och bombtekniker ska säkra bevis och undanröja eventuella sprängmedel på platsen.

– De är där för att säkra bevis och undanröja så att det inte finns några andra risker eller farligt material på platsen, säger Olofsson.

Säpo: ”Vi samarbetar nära”

Säkerhetspolisen, Säpo, följer förundersökningen noga och står redo att hjälpa polisen.

– Vi håller oss informerade om det som inträffat genom polisen, främst för att se om vi kan bistå dem med både information, expertis eller teknisk kompetens, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Hon säger att det fortfarande är polisen som leder utredningen men att de "samarbetar nära".

Har Säpo personal på plats i Nyköping?

– Jag kan inte gå in på hur exakt vi jobbar men vi jobbar nära polisen. I och med att händelsen är så allvarlig har vi kommit fram till att det är bra att vi finns med tidigt, säger Sirpa Franzén.

En granne uppger för Aftonbladet att tryckvågen kändes över huset.

– Det var en sjujäkla smäll och jag både kände och hörde smällen. Tryckvågen kändes över benen, säger grannen till Aftonbladet.

Lägenhetsdörren ska nästan ha blåsts av vid explosionen.

– Lägenhetsdörren hängde på tvären efter smällen. Jag såg en människa som kom ut och ropade ”aj aj aj!” och kastade sig ut i trapphuset.

"Ingen naturlig förklaring"

De boende i de 18 lägenheterna i trapphuset har utrymts från fastigheten, säger Christer Gustavsson, vd i bostadsbolaget Nyköpingshem.

– Det har varit en kraftig explosion och hela fastigheten är utrymd. Polisens bombgrupp är på väg för att göra ytterligare undersökningar.

Vad är det som exploderat?

– Vi vet inte ännu.

Finns det gasledningar i fastigheten?

– Nej. Det finns det inte. Jag kan inte komma på någon naturlig förklaring till det här.

De boende kan inte återvända hem. Nyköpingshem och krisgruppen i Nyköpings kommun har inrättat ett evakueringscenter på äldreboendet Mariebergsgården.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Explosionen i Brandkärr

ÄMNEN I ARTIKELN

Explosionen i Brandkärr

Nyköping

Sirpa Franzén

Säpo