Flicka vägrade ta läkemedel – dog

Foto: Malmö Universitetssjukhus.
NYHETER

En 16-årig tackade nej till behandling – och dog.

Nu kritiseras Malmö Universitetssjukhus av IVO för att inte ha informerat flickan och hennes anhöriga tillräckligt om riskerna, skriver hd.se.

Sjukhuset hade nämligen ansett att flickan var nog mogen att fatta beslut själv.

Flickan sökte vård för första gången den ovanliga blodsjukdomen, ITP, som kan ge blödningar i hud och slemhinnor. Hon behandlades med kortison och läkemedel och det gjorde henne bättre, men hon tackade sedan nej till fortsatt kortison eftersom det fick henne att gå upp i vikt.

Det fick förödande konsekvenser.

Blödde kraftigt

16-åringen hade sökt vård vid upprepade tillfällen för sjukdomen under det senaste året. Först när läkarna kombinerade läkemedel med kortison blev hennes värden bättre. Flickan ville dock inte fortsätta behandlingen.

Enligt Helsinborgs Dagblad står det i läkarnas inlagor att de tyckte att 16-åringen var mogen och kompetent att fatta beslutet själv.

Bara några dagar innan flickan dog sökte hon vård för att hon blödde kraftigt i underlivet och var yr. Hon accepterade då att äta kortison tillfälligt, men vägrade att ta p-piller för att få kontroll på blödningarna, som då inte gick att stoppa.

Får kraftig kritik

Flickan dog ett år efter att hon första gången sökte vård för sjukdomen.

Inspektionen om vård och omsorg (IVO) kritiserar nu ansvariga läkare för att de inte tillräckligt har informerat flickan och hennes anhöriga om riskerna.

IVO anser också att läkarna inte har bedömt flickans psykiska hälsa och inte försäkrat sig om att hon förstod konsekvenserna av att vägra behandling.

ARTIKELN HANDLAR OM