Valåret 2014

M:s orosmoln inför valet

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Sju av tio moderater tror att partiet backar

Nu sprider sig uppgivenheten bland Fredrik Reinfeldts partikamrater.

Sju av tio moderater tror att M backar i valet, visar en ny Sverige Tycker-undersökning.

– Det finns en genuin oro i partiledningen över vad som ska hända efter valet, att det vi byggt upp ska raseras, säger en M-källa med insyn.

I valet 2010 ledde statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sitt parti till den största valframgången sedan den allmänna rösträtten infördes i Sverige.

Men sedan dess har det varit motigare och under våren har opinionsmätningarna visat usla siffror för M, även om man för första gången på länge gick framåt i den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds.

Beskt besked

Inför statsministerns tal under Moderaternas dag i Almedalen i dag kommer nu ytterligare ett beskt besked för partiet:

En ny Aftonbladet/Sverige Tycker, i samarbete med undersökningsföretaget Inizio, visar att tron på en ny valframgång är svag bland moderata sympatisörer. 70 procent tror att Reinfeldts parti kommer att backa. Av dem tror 20 procent att M kommer att ”minska mycket”.

Tonläget ändrades

Även i partitoppen sprider sig oron. Aftonbladet har talat med flera källor med insyn i den moderata ledningen. Tonläget i M-toppen förändrades radikalt efter katastrofen i EU-valet i maj.

– Tidigare var attityden att det kan bli mycket svårt att vinna ett tredje val, men att vi har gjort väldigt bra ifrån oss under två mandatperioder, säger en källa.

Den långsiktiga planen var enligt Aftonbladets källor att vid en förlust sikta in sig på att återta makten om fyra år och komma tillbaka med en liknande reformagenda. Men rädslan är nu stor att det parlamentariska läget efter valet kan leda till stora konsekvenser på längre sikt.

Ingen lätt väg tillbaka

– Det är inte givet att det finns något lätt sätt att komma tillbaka om det blir som det ser ut nu, med ett vänstervridet MP och om FI kommer in. Det finns en genuin oro att det inte spelar någon roll vem som vinner, det går ändå inte att bilda en stabil regering, säger en moderat.

Fredrik Reinfeldt har varnat för den vänstervridning han menar kommer ske vid en rödgrön valseger – om MP, V och FI går starkt framåt. Om så blir fallet är man i M-ledningen rädd att det man byggt upp ska raseras.

– Det tog 20 år att bygga upp en stabil offentlig sektor, stabila finanser och bra regelverk. Både S och M har bidragit till det. Men det går att rasera på fyra år. Det finns en risk att riksdagen efter valet fylls av människor utan stabilitet som ledord, säger en M-källa.

”Inte konstigt”

M:s partisekreterare Kent Persson förstår att en del moderater tror att partiet inte kommer nå en liknande framgång som 2010.

– I förra valet gjorde vi vårt bästa val någonsin. Det är klart att om man tittar på opinionsläget nu är det inte konstigt att en och annan tror att vi kommer att göra ett sämre val.

Han menar dock att stämningen är god:

– Jag rör mig mycket i partiorganisationen och träffar medlemmar och förbundsledningar. Det finns ett gott humör. Efter det dåliga valresultatet i EU- valet finns det en stor revanschlusta.

Hur går det för moderaterna i höstens val?

Undersökningen är genomförd inom ramen för Aftonbladet/Inizios opinionspanel.

Frågan som ställdes till M-sympatisörer var: Hur tror du att det kommer att gå för Moderaterna i höstens riksdagsval i jämförelse med förra valet 2010?

546 personer som betecknar sig som moderata sympatisörer och speglar svenska folket, 15-75 år, tillfrågades via webbenkät.

Minskar något: 50 %

Tveksam/ vet ej: 4 %

Ökar mycket: 1 %

Ökar något: 10 %

Oförändrat: 16 %

Minskar mycket: 20 %

  Moderaternas tidigare resultat:

EU-valet 2009: 18,82 procent

EU-valet 2014: 13,65 procent

Riksdagsvalet 2010: 30,06 procent

Aftonbladet/United Minds juni 2014: 22,8 procent.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014