Man beväpnad med pistol gick in på skola - hotade lärare

En man i 18-årsåldern beväpnad med pistol gick in i en skolbyggnad på Lindholmen i Göteborg och hotade en lärare.

Polisens insatsstyrka stormade in med dragna vapen – samtidigt som flera elever var instängda i sina klassrum.

Vid 16.30-tiden hade polisen sökt igenom byggnaden utan att hitta gärningsmannen.

Larmet ska ha kommit in strax efter klockan 14.00. Enligt polisen ska läraren ha försökt avbryta ett bråk mellan den misstänkte mannen och en tjej – när mannen plötsligt dragit fram en pistol.

– Han har då hotat kvinnan som jobbar på skolan med pistolen och sedan slagit henne. Efter det har mannen och tjejen han bråkade med flytt från platsen, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.

Insatsstyrkan gick in

Läraren uppges ha klarat sig utan fysiska skador, men ska ha chockats. Direkt efter händelsen inleddes en massiv polisinsats efter gärningsmannen. Polisens insatsstyrka åkte till skolan för att genomsöka lokalerna.

Aftonbladets reporter Markus Wulcan var på plats och berättade att det rådde kaos i området. Minst 20 polisbilar och flera helikoptrar befann sig runt skolbyggnaden.

– Insatsstyrkan är tungt beväpnade med automatvapen och skyddsvästar. De har gått in i skolan med dragna vapen, rapporterade han vid 15-tiden.

Samtidigt letade polisen efter nycklar till förrådsrum och liknande på skolan, för att kunna undersöka samtliga utrymmen.

Dragna vapen

Polisen spärrade av hela området och enligt en elev som Aftonbladet pratat med fick ingen varken gå in eller lämna skolan, medan polisen sökte efter gärningsmannen.

– Vi är instängda i klassrummet medan polisen går utanför med dragna vapen. Vi har panik, sa eleven inne i byggnaden till Aftonbladet.

Strax efter klockan 16 meddelade polisen att de sökt igenom hela skolbyggnaden utan att hitta gärningsmannen.

– Problemet är att vi inte har ett riktigt sökområde, för vi vet inte vart mannen har tagit vägen. Vi söker mer allmänt och tittar på signalement som passar in på gärningsmannen, säger Peter Adlersson.

Enligt uppgifter till polisen ska den misstänkte mannen vara mörkhyad, kraftigt byggd och klädd i svarta myskläder och grå mössa.

Larmat och stängt

I byggnaden på Lindholmen huserar flera olika skolor.

Jessica Thompson, rektor för bland annat det industritekniska programmet, på Lindholmens gymnasium, berättade inledningsvis att polisen säkrat upp kring skolan.

– Det vi har gjort är att stänga våra dörrar till plan tre och plan fyra. Vi avvaktar vidare instruktioner från polisen, säger hon till Aftonbladet vid 15-tiden.

Hon fortsätter:

– Om vi ska vara korrekta har det inträffat i samma byggnad som vår verksamhet, men inte i vår verksamhet. Vi håller till på plan tre och plan fyra i huset. Det här ska ha inträffat på plan två.

Jan Johansson, vd och rektor på Göteborgsregionens tekniska gymnasium, säger:

– Vi har blivit vittnen till det som har hänt, men vi är inte inblandade. Vi har bara råkat se detta och larmat.

Olaga hot

Enligt honom kunde ingen varken gå in eller ut från skolans lokaler strax efter klockan 15 på eftermiddagen.

– Vi har larmat och stängt in till våra lokaler. Polisen är här i huset. Vi avvaktar tills de har genomsökt området.

Strax efter klockan 17 avslutades polisinsatsen utan att någon gripits.

– Nu är det utredare som tar över det här och går vidare med inre spaning, säger Peter Adlersson.

En anmälan om olaga hot och vapenbrott har upprättats.

Publisert: