Starkt stöd för Jomshof som partisekreterare

Björn Söder vill sitta kvar som partisekreterare.

Men resten av SD-toppen vill byta ut honom.

Enligt Aftonbladet/Sverige tycker har de en majoritet av SD-väljarna bakom sig.

I dag träffas Sverigedemokraternas partistyrelse för ett uppmärksammat möte. Planen är att Richard Jomshof ska välja som ny partisekreterare och ersätta Björn Söder, i dag riksdagens andre vice talman.

Bakgrunden är att Söder redan 2013, då han även var gruppledare, aviserade att han han skulle lämna partisekreterarposten under våren 2014. Men manövern sköts upp, både på grund av två valrörelser men även efter att partiledaren Jimmie Åkessons sjukskrivits för utbrändhet.

Planen var också att rollen skulle göras om. De administrativa uppgifterna skulle minska så att partisekreteraren skulle kunna bistå partiledaren mer.

Men valet har skapat en spricka i partiledningen.

Söder vill stanna på posten

I november 2014 meddelade Söder själv att skulle bli kvar på sin post åtminstone fram till slutet av januari 2015. Han menade att det inte var rätt mot partiet att lämna i den situation som uppstått.

– Risken är då att det blir saker och ting som faller mellan stolarna när det gäller en del saker vi inte löst, sa Söder.

Under tiden som gått har Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängts, senast till den 31 januari.

Enligt uppgifter till Expressen ska Söder ha ändrat sig igen och vill nu sitta kvar på posten tills Jimmie Åkesson återvänder.

Men det vill varken Jimmie Åkesson, vikarierande partiledaren Mattias Karlsson eller Richard Jomshof.

I en krönika i SD-kuriren i december skrev Söder att det i nuläget vore oansvarigt av honom att lämna posten, och att det är viktigt med kontinuitet – ett stycke som togs bort av ansvarig utgivare Jomshof inför publiceringen.

– Det var för att jag anser att diskussionen om partisekreterarposten ska ske internt och inte i media, har han sagt till Aftonbladet.

Tvingade Åkesson att uttala sig

Tvisten tvingade Jimmie Åkesson att uttala sig, för första gången under in sjukskrivning. I ett mejl till Expressen skrev han att Jomshof skulle väljas, vare sig han själv var tillbaka eller inte.

– Det sista jag diskuterade med Mattias Karlsson och Richard Jomshof före min sjukskrivning var just vikten av att processen med byte av partisekreterare inte stannar upp på grund av min frånvaro, skrev han.

I mejlet uttryckte han också sitt fulla stöd för Mattias Karlsson.

En ny mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker bland partiets sympatisörer visar att SD-ledningen har ett stort stöd bland sina väljare när det gäller valet av partisekretere. Bara 17 procent tycker att Söder ska vara kvar på posten, medan 56 procent tycker att Jomshof ska ta över.

Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder har under lång tid tillhört den absoluta SD-toppen och kallats för "de fyras gäng".

Publisert: