Nordkorea

FN: Kim måste bort

Av: 

Jon Demred

NYHETER

Avrättningar, fångläger och tortyr.

Nu kräver FN att Nordkoreas diktator Kim Jon-un avsätts.

– Familjen Kim måste snarast avlägsnas från makten och ersättas av nya ledare, säger FN-representanten Marzuki Darusman.

FN har länge arbetat med att samla in information om brott mot mänskliga rättigheter i Nordkorea. Organisationen har intervjuat avhoppare och människor som rymt från nordkoreanska fångläger. Nu säger FN att diktatorn Kim Jong-un måste bort, det rapporterar norska Dagbladet.

”Omfattande bruk av tortyr”

Förra året släppte FN en rapport på över 350 sidor som avslöjar omfattande bruk av tortyr, avrättningar och politiska fångläger i Nordkorea.

Föga överraskande har Nordkorea helt tagit avstånd från och förnekat allt som står i rapporten. I förra veckan kallades författarna till rapporten för "korrupta, politiska bedragare och avskyvärda svin" i den nordkoreanska statstelevisionen.

Det här har skapat en spänd situation mellan FN och Nordkorea. FN:s senaste uttalande kommer troligen inte förbättra situationen.

– Det viktigaste är att omedelbart befria de 80 000-100 000 fångarna i arbetslägren, säger FN:s huvudansvariga för mänskliga rättigheter i Nordkorea, Marzuki Darusman till Associated Press.

Familjen Kim måste bort

– Det kan bara ske om det här kultbaserade ledarskapet upplöses helt. Och det kommer bara gå om familjen Kim snarast avlägsnas från makten och ersätts av nya ledare, säger Darusman.

Det är ovanligt att FN-medarbetare uttalar sig så hårt. Darusman säger enligt Associated Press att FN håller Kim Jong-un som ytterst ansvarig för de brott mot mänskliga rättigheter som presenteras i rapporten.

”Lägren existerar inte”

Men det hela förnekas av Nordkoreanska myndigheter.

– Politiska fångläger existerar inte i vårt land, säger Ri Kyong Chol, vid institutet för Internationell lag vid Pyongyangs universitet för statsvetenskap till AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkorea

FN, Förenta nationerna

Pyongyang

Kim Jong-Un