Nyheter

Hans efterträdare väljs i slutet av april

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Toppkandidater vill inte kommentera om de aspirerar

Den 25 april ska inte bara Göran Hägglunds efterträdare väljas.

Valberedningen ska även utse en helt ny partistyrelse.

– Jag är fortfarande lite omtumlad men jag är säker på att jag har fattat rätt beslut, säger KD-ledaren.

Klockan 11.00 igår meddelade Göran Hägglund att han tänker avgå som partiledare.

Partistyrelsen bestämde i dag att hans efterträdare ska väljas på partiets extra riksting den 25 april i Stockholm.

– Jag tycker framför allt att det är viktigt att det är en öppen process, säger Sara Skyttedal, 28, partistyrelseledamot och KDU-ordförande.

”Behöver sova på saken”

Hägglund meddelade igår sin avgång till valberedningen. I slutändan är det dock valberedningen som bestämmer om det ska vara en öppenprocess eller inte.

Samtliga personer i partistyrelsen ska dock redan ha intervjuats.

– De har nu i uppgift att sålla fram en kandidat. Det arbetet inleddes igår. Alla medlemmar känner nu att de behöver sova på saken om vilka faktorer och egenskaper som de vill se i en ny partiledare. Sedan kommer de att komma med nomineringar, säger Emma Henriksson, 37, gruppledare i riksdagen.

Partistyrelsen bestämde även i dag att det på rikstinget ska beslutas om partistyrelse.

– Vilket innebär att var och en ställer sina platser till förfogande. Så att valberedningen kan välja hela partistyrelsen, inte bara göra bytet av partiledare, säger partisekreterare Acko Ankarberg, 50.

Maria Larsson, vice partiledare har sedan tidigare annonserat att hon ställer sin plats till förfogande vid nästa riksting.

Enligt partisekreterare Acko Ankarberg, 50, ska nomineringsprocessen för nästa partiledaren börja väldigt snart.

– Så att man vet att man kan komma in med förslag. Sedan är det bra att folk får veta vilka som kan tänka sig att vara kandidater och att medlemmarna kan fundera, lyssna och höra vad de tycker och tänker, säger hon.

Förtegna om kandidatur

Av de få som nämnts är det bara två som sitter i riksdagen, Emma Henriksson och Jakob Forssmed.

Henriksson vill dock inte kommentera om hon kan tänka sig att kandidera till partiledarposten:

– Vi fick beskedet av Göran Hägglund igår att han inte tänker fortsätta som partiledare. Jag tänker inte kommentera varken mig själv eller någon annan kandidat just nu. Det finns många bra kandidater. Vi kommer att återkomma till vilka som finns till förfogande.

Inte heller Ankarberg vill ge något besked.

– Jag kommer att arbeta för partiet på ett eller annat sätt. Så är det. Just nu är det andra frågor som är i mitt huvud, att lösa allt som händer nu.

Andra favoritnamn är den förre journalisten och numera EU-parlamentariken Lars Adaktusson, Stefan Attefall, 54, tidigare bostadsminister, riksdagsledamoten Caroline Szyber, ex-ministern Maria Larsson, 59, och KD-profilen Ebba Busch Thor, 27, kommunalråd i Uppsala.

Szyber var också förtegen.

– För mig är det en hypotetisk fråga tills jag får en eventuell fråga från valberedningen. Jag tror att det är viktigt att de vi väljer inte bara är partiledaren. Det gäller också att hitta andra personer. Det är ett pussel att lägga.

”Fattat rätt beslut”

Med på partistyrelsemötet satt även den avgående partiledaren Göran Hägglund.

– Jag är fortfarande lite omtumlad. Jag har inte riktigt landat mentalt i den nya situationen än. Det känns ändå som en lättnad. Jag har lämnat besked och det har landat väldigt väl.

– Jag sov väldigt gott i natt. Det är en av mina bästa grenar faktiskt.

Han tror att det kommer ta några veckor innan faktumet att han ska sluta har sjunkit in hos honom.

– Men det hindrar inte att jag är säker på att jag har fattat rätt beslut.

Även han hoppas att det blir en öppen process i jakten på att hitta personen som ska ersätta honom.

– Det ska ske på ett sätt så att alla får möjlighet att komma tilltals. Samtidigt är det angeläget att vi så snart som möjligt får en ny ledare på plats så att den personen ska få så mycket tid som möjligt på sig att sätta sin prägel på det riksting som ska vara i oktober och all den politik som ska utformas till den dagen.

Efter att han klivit av har han ingen aning om vad han ska göra. Annat än att läsa böcker, träna och greja med småfix hemma.

– Vad jag ska göra annars får komma så småningom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: