Nyheter

Lena Mellin: Inte slutet för Alliansen

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

Kristdemokraterna och Folkpartiets senaste utspel visar på en åtstramning av invandringspolitiken.

Centerpartiet går åt andra hållet - och sprickan är tydlig.

– Men det här betyder inte slutet för Alliansen, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Hur påverkar de här förslagen Alliansen?

– Det som hänt är att tre av fyra allianspartier har börjat profilera sig i invandringspolitiken. De kan inte längre låta Sverigedemokraterna ha monopol på frågan - det blev tydligt under valrörelsen. Och även om partierna har olika ståndpunkter betyder inte det slutet för Alliansen.

Hur kommer Moderaterna att ställa sig till det här?

– Moderaterna har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram ett förslag till deras stämma i oktober. Jag tror inte att de kommer att presentera ett förslag i närtid, men ska de följa före detta partiledaren Fredrik Reinfeldts väg borde de gå mer på Centerns linje. Jag tror inte att de kommer att landa i Folkpartiets förslag.

Vad får det här för betydelse för svensk politik?

– Det är bra att ytterligare tre partier engagerar sig i ämnesområdet. Det ger utrymme för fler ideologiska ståndpunkter och människor har ett behov av att fler partier än SD ger sig in i invandringspolitiken.

Ja, vad tycker Sverigedemokraterna om allt det här?

– På pappret jublar de och säger att de har haft rätt hela tiden - men inget av Allianspartiernas förslag liknar SD:s politik. Det som hänt är att de fått hårdare konkurrens i migrationspolitiken - och det kanske de inte gillar.

Vad får förslagen för konsekvenser för regeringen?

– Jag vet inte alls hur regeringen tänker. Men som det ser ut just nu finns det inget intresse för regeringen att driva invandringsfrågan vidare. De har inte längre någon integrationsminister och jag har svårt att se någon annan person som kan göra det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: