De ska ta över efter Borg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

NYHETER

De hyllar varandra och lyfter fram den speciella personkemin dem emellan.

Nu ska den rödgröna duon Magdalena Andersson och Per Bolund ta över det tunga finansdepartementet efter populära finansministern Anders Borg.

– Senast jag jobbade i regeringskansliet hade jag en miljöpartist i rummet bredvid, vi brukade ha väldigt trevligt tillsammans, säger Magdalena Andersson.

Det har bara gått någon dag sedan de sista politiska tjänstemännen från Alliansregeringen flyttade ut från finansdepartementet. Deras chef, finansminister Anders Borg (M), har under sina år som statsråd haft höga popularitetssiffror bland svenska folket och har dessutom korats till Europas bästa finansminister.

Men nu är det nya namn som ska ta över ansvaret för slantarna i Sverige. Den nya finansministern Magdalena Andersson (S) har huvudansvaret. Med sig har hon Per Bolund (MP) som har posten som finansmarknads- och konsumentminister.

”Kompetens finansminister”

Det är första gången någonsin som MP hamnar i regeringsställning och första gången som S släpper in en grön minister på det tunga finansdepartementet. Andersson och Bolund har de senaste veckorna förhandlat inför bildandet av koalitionsregeringen.

Men deras gemensamma historia går längre tillbaka än så. Redan under Göran Perssons (S) tid som statsminister, då flera miljöpartister och vänsterpartister släpptes in i regeringskansliet, arbetade de båda ihop, bland annat i förhandlingarna rörande trängselskatterna i Stockholm.

Den rödgröna duon hyllar varandra rejält:

– Det är en väldigt kompetent finansminister som Sverige nu får. Det känns som en stor trygghet och vi samarbetar väldigt bra ihop. Det kommer vi fortsätta att göra under de kommande fyra åren, säger Per Bolund.

Även Andersson hyllar personkemin dem emellan.

– Det är viktigt att ha tilltro och tillit till varandra, att det finns ett förtroende i botten. Så att man kan ha respekt för varandras olika utgångspunkter. Det är självklart en stor fördel att vi har så bra relation.

”Jag är oroad”

Hon menar att de gröna, precis som S, förstår vikten av stabila och sunda statsfinanser.

– De har samma syn på det som de har på miljön, att vi inte ska lämna efter oss stora skulder till nästa generation.

Finansminister Magdalena Andersson menar att det kommer märkas att det är nya herrar på täppan på finansdepartementet.

– Jag är oroad att vi för tredje gången i modern tid lämnar efter sig finanser med stora underskott. Nu ska jag få en makroprognos, sedan ska vi sätta igång med budgetarbetet. Det är jobben, skolan och miljön som står högst på dagordningen. Och att hålla ordning och reda på statens finanser.

Den tredje ministern som flyttat in på finansdepartementet är civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN