Tiggare tvingas betala för plats på gatan

Tiggare kan tvingas betala upp till 2 000 kronor för att sitta på gatan och tigga. (Bilden har inget samband med artikeln.)
Tiggare kan tvingas betala upp till 2 000 kronor för att sitta på gatan och tigga. (Bilden har inget samband med artikeln.)

Många av tiggarna på gatorna i Stockholm kan tvingas betala upp till 2 000 kronor för sin plats.

Olika grupper har delat upp staden och tar ”hyra”, skriver DN.

Vissa av dem som tigger på gatan har forslats till Sverige från Rumänien för att sedan tvingas betala ”hyra” för en plats att tigga på, enligt Dagens Nyheter.

Tidningen skriver också att människor som tagit sig hit på egen hand för att spela musik eller tigga tvingas betala till grupper som delat upp staden emellan sig. Kostnaden varierar mellan 400 och 2 000 kronor, enligt DN.

Men exploateringen av människor är svår för polisen att ingripa mot, enligt Patrik Cederlöf som är nationell samordnare mot prostitution och människohandel.

– Det finns ett glapp där vi ser att situationen är människohandelsliknande eller där vi ser att folk utnyttjas och exploateras men där vi i dagsläget inte har en lagstiftning som tar vid. Man får inte ihop tillräckligt med information och bevis och då faller allt, säger han till DN.

Och enligt DN är många ovilliga att vittna mot dem som tar ut ”hyra”.

Bland annat för att det ofta är en släkting, granne eller bekant från hemstaden som organiserat andra och bor med dem i avställda bilar, kojor eller husvagnar. Bienvenido Flores som arbetar för att hjälpa EU-migranter som kommit till Sverige för att tigga säger till DN att det är svårt att ”bita den hand som föder dig” och särskilt om det rör sig om en granne eller släkting.

Publisert: