Nyheter

Asylsökande har lämnat bussen

Av: 

Nina Svanberg

Oskar Forsberg

Erik Melin

NYHETER

Efter två dygn har de syriska flyktingarna lämnat den buss som de ockuperat i protest på flyktingförläggningen i Grytan i Jämtland.

Enligt Migrationsverket ska personerna slussas ut till lägenhetsboenden inom en-tre månader. Det sker dock i prioordning, enligt myndigheten.

Migrationsverket bekräftar att protesten i bussen utanför en flyktingförläggning i Jämtland är avbruten.

– Ja, de har valt att avbryta sina protester och flytta in på boendet. Vi har fört en dialog med dem idag på förmiddagen och de har också fått framföra sina åsikter om att de tycker att de fått dålig information. Men vi är tydliga med att de fick information om var bussen skulle gå, men att den inte har uppfattats, säger Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverket.

Moaweyh Ramliy, 35, och de andra personerna på bussen ska nu inom en-tre månader slussas ut till lägenhetsboenden.

– Jag är väldigt trött just nu och ledsen. Jag har inte sovit på tre nätter. Vi hade velat återvända till Malmö, säger Moaweyh Ramliy.

Inga kontrakt

Tidigare uppgifter om att de asylsökande och Migrationsverket skrivit särskilda kontrakt stämmer inte.

– Vi tecknar inte särskilda överenskommelser på det sättet. Däremot är det här boendet ett fördelningsboende vilket innebär att man bor där i en-tre månader och sedan ska man slussas vidare, det är inte specifikt för de här personerna, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Utslussningen till lägenheter sker i prio-ordning.

– Då går alltid barnfamiljer före enskilda personer, säger Fredrik Bengtsson, på Migrationsverket. 

Vill ha nytt boende

Moaweyh Ramliy har berättat att han och flera av hans kamrater uppfattade att de bara skulle köras en liten bit från Malmö. Det slutade med en färd på 15 timmar.

I går sa han:

– Vi är nu flera personer som ska börja hunger­strejka.

Vad vill ni ska hända nu?

– Vi vill bara komma till ett bättre boende. Ett som ligger närmare staden ­(Östersund, reds anm) så att det blir enklare att till exempel lära sig svenska.

Ramliy är palestinier som flytt från Syrien. De övriga som nu hunger­strejkar ska samtliga vara syrier på flykt från kriget. En kvinna som anlände med bussen togs i går ­morse in på sjukhus, enligt Moaweyh Ramliy.

– Hon åkte dit med en tolk från huset här.

Ska träffas i dag

Polisen var i förrgår på plats för att informera sig om läget men det är inte ­frågan om något polis­ärende då ingen har brutit mot någon lag.

Asylsökande människor har inte rätt att välja boende eller placeringsort.

Migrationsverket erbjuder en plats och vill man inte bo där är alternativet att ordna sitt boende på egen hand.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter