Pampen gick från firad till JO-anmäld

NYHETER

Grattis... till kommunskandalen

Foto: Katarina Jonsson, kommunalråd i Skövde.

Skövdes kommunalråd skulle firas på 50-årsdagen.

Problemet: Kommunen hade tänkt bekosta det med skattepengar.

I stället JO-anmäls kalaset.

– Det har aldrig haft ett ont uppsåt, säger Katarina Jonsson till Aftonbladet.

50 år brukar för de flesta innebära uppmärksamhet men det blev oväntat mycket sådan inför bemärkelsedagen för kommunalrådet Katarina Jonsson i Skövde.

– Jag är ledsen att det tog denna vändning, jag har alltid varit noga med att inte ha personlig vinning, säger hon till Aftonbladet några timmar innan eftermiddagens mottagning ska starta.

– Det började med att väldigt många hörde av sig. Och då menar jag inte personen Katarina utan rollen jag har. Folk har efterfrågat "hur kan man fira Katarina?".

”Knyta kontakter”

Tidigare i veckan avslöjade lokaltidningen SLA att kommunen tänkte ordna en mottagning i stadshuset för kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen hade via en annons i tidningen välkomnat allmänheten och dessutom bjudit in grannkommunens politiker, företagare och personer från olika myndigheter.

Mottagningen skulle bjuda på snittar, cider och tårta.

Annonsen kostade 2 500 kronor och tillställningen beskrevs i SLA av kommundirektören Tomas Fellbrandt: ”lagom stor och sker med sans och måtta”.

Hans försvar av det ovanliga kommunagerandet har i efterhand varit att det är första gången en sittande kommunstyrelseordförande i Skövde fyller 50 år - och att syftet var att knyta kontakter med för kommunen viktiga personer.

Men de argumenten har inte tagits emot väl av Skövdeborna. I går valde en kvinna att anmäla saken till JO.

”God grundtanke”

Födelsedagsbarnet bestämde sig till slut för att stå för kostnaderna själv. Något som kommundirektören beklagar.

"Jag respekterar hennes beslut, men tycker inte att hon behövde ta kostnaden. Jag anser att detta handlar om ett representationstillfälle där vi i kommunen får chansen att träffa personer som är viktiga för oss. Det är inte en privat tillställning för Katarina. Därför står vi också för annonskostnaden.", säger han till SLA.

Förutom finansfrågan har kommuninvånare reagerat på att man i annonsen skrivit att Katarina Jonsson istället för blommor och presenter gärna välkomnar ett bidrag till idrottsföreningen Tymer.

Katarina Jonsson själv tycker fortfarande att grundtanken var god.

– Jag ville inte stänga ute någon som ville gratulera. För att inte riskera att få kritik för att utesluta någon sattes annonsen in.

”Inte värt diskussionen”

”Jag är jätteledsen”

Varför har du ändrat dig och betalar det själv?

– På grund av att jag inte tyckte att det var värt den diskussion som blev.

Hur påverkar allt detta ditt firande?

– Vi ska ha firandet mellan 14 och 16. Det är ingen fest eller kalas, det är en mottagning. Det är inte mitt 50-årsfirande, det har jag med familjen. Jag är jätteledsen för detta.

Och JO-anmälan?

– Det är lika tråkigt med den. Jag är mån om att göra rätt för mig och detta har tagit helt andra proportioner.